Всичките 21 депутати консерватори, които гласуваха против правителството на премиера Борис Джонсън и подкрепиха предложението за установяване на контрол над работата на парламента, за да се опитат да блокират Брекзит без сделка, са изключени от партията.

Това предаде Ройтерс, като се позова на цитирани от Би Би Си правителствени източници.

 
В тази група са бившият финансов министър Филип Хамънд и Никълъс Соумс, внукът на бившия премиер Уинстън Чърчил, добавя Ройтерс.
 
Британският премиер претърпя тежко поражение тази нощ в парламента от депутатите противници на Брекзит без споразумение с Европейския съюз. 
 
Текст, с който депутатите поемат контрол над работата на парламента, за да се противопоставят на Брекзит без сделка и да поискат ново отлагане на срока за излизане на Великобритания от ЕС, бе приет с 328 гласа, а 301 депутати гласуваха против.
 
За този текст гласуваха и депутати от опозицията, и от управляващата партия, които са против излизане от ЕС без споразумение. Премиерът Джонсън каза, че ако депутатите гласуват за ново отлагане на Брекзит, единственият изход ще са предсрочни избори, съобщи Ройтерс. Той отново се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, ако трябва и без споразумение.