Градската конференция на БСП в София ще реши дали да подкрепи Мая Манолова в битката ѝ за кмет на столицата, заяви соцлидерката Корнелия Нинова по бТв в сряда сутрин.

Вчера Манолова подаде оставка като омбудсман, а днес представя Инициативния комитет, който издига кандидатурата ѝ.

„На Бойко Борисов няма да му е лесно, ако двете с Манолова атакуваме София. Основната ни цел е промяна на модела на управление на общините", посочи Нинова.

По думите на соцлидерката никога не е имало конфликт между нея и Мая Манолова, като един път са разменили различни мнения публично и това е било по темата за Истанбулската конвенция.

"Виждам каква подла и черна кампания започнаха от ГЕРБ срещу Мая, даже преди тя да се е кандидатирала", отбеляза още Нинова.

„Никоя партия не е излязла с платформа какво ще прави в общините. Само БСП и то още преди месец - в началото на август. Тогава ги предизвиквам – дайте идеите, дайте платформите си”, каза още социлдерката. Според нея кандидатите, които БСП издига, макар и с инициативни комитети, нямат идейно разминаване с левицата.

Нинова коментира и въпроса за подкрепата на БСП за небезизвестния кмет на Симитли Апостол Апостолов.

"Местната организация на БСП подкрепи кмета на Симитли, но Националният съвет отхвърли това. Апостол Апостолов е кандидат на ГЕРБ, няма как, ние сме заявили общ фронт срещу ГЕРБ. Той се е явявал от всякакви партии и нашите структури са го подкрепяли, което е довело до обезличаването им. Имаме принципи, те трябва да се спазват", каза още Нинова.

БСП подкрепяла отново знаковите си и успешни кметове. 

А какво направи етичната комисия в ГЕРБ, създадена, за да разглежда сигнали за злоупотреби и корупция по места. Да кажат защо се отказват от знакови кметове досега. Защо? Ние потвърждаваме кандидатурите на наши успешни кметове и пак ги издигаме", добави Нинова.

Според нея в БСП разделение няма, "разделен е елитът, в Националния съвет имаме своите разделения, споровете са на върха".

Тя призна, че "за съжаление това демобилизира нашите хора, но се надявам, че сме го преодолели". По места сега нямало разделение, алтернативни кандидатури на отхвърлени кандидати не се издигали.

По повод на напрежението между нея и Георги Гергов за Пловдив, Нинова каза: "Партията не е Гергов и аз не съм, да не пренасяме личните конфликти".

Беквокал ли е Румен Радев - Твърде елементарно, за да го коментирам.

"Борисов си подхожда по неговия начин, интригантски, с намеци, че в президентство има скандали. Президентът Радев никога няма да стигн до това ниво", коментира Нинова изказване на премиера Борисов след оставката на шефа на НСО.

Според нея думите на председателката на НС Цвета Караянчева, че Радев е беквокал на БСП било "твърде елементарно, за да го коментирам".