"Някои се напочиваха през август, докато ние работехме и сега да ги снимат, за да ги забележат. Сега да излязат да изговорят маса глупости."

Така премиерът Бойко Борисов коментира задочно днешната реч на президента пред Народното събрание по повод новата пленарна сесия. Радев говори от трибуната на парламента, като отправи поредна порция критики към властта и очерта план за промени в начина на управление.

"Няма да си хабим енергията да им отговаряме. Да продължават", посочи още Борисов. 

От партията му ГЕРБ обаче не бяха така лаконични. Президентът Радев може да остане в историята като "най-провокативния, отправил най-много заплахи към обществения ред", заяви в първото си изказване от трибуна за новия политически сезон председателката на парламентарната група на партията - Даниела Дариткова. Традиционните за старта на новата сесия програмни речи на партиите, този път бяха своеобразен отговор на речта на държавния глава.

 

"Разчитам на политическия опит на г-жа Йотова (вицепрезидентът Илияна Йотова), за да може да се намерят тези разумни решения, които да помогнат на този президент да остане в историята не като президентът, който е бил най-провокативен, който е отправял най-много заплахи за обществения мир, като президента, който е девалвирал институцията вето, а като президент олицетворение на единственото на нация", отсече Дариткова.

Тя намекна и че Радев не е запознат с управленската програма на кабинета, "която е публична", в отговор на предложението му програмата да се одобрява след дебат от Народното събрание

"Ние винаги сме смятали, че президентството би следвало да се запознае с програмата за коалиционно управление на това правителство. Съжалявам, че днес установихме, че няма такова познание", посочи Дариткова.

Докато Радев предложи и кабинетът да се отчита всяка година за изпълнение на програмата си пред НС, Дариткова обеща, че ще "пращаме на президентството". Но все пак призна, че част от проблемите, посочени от държавния глава, са валидни. Те обаче били заложени като приоритет за следващите години на управление. 

Председателката на ГЕРБ в парламента призова депутатите да не превръщат институцията в поле за предизборна агитация. И призова за "високо ниво на политическа култура". 

Тя маркира като основни приоритети на управляващите образованието, отбраната и икономическия растеж. Обеща да продължи увеличаването на учителските заплати, модернизацията на българската армия - с фокус върху сухопътните и военноморски сили, и икономическата политика. 

"Политическата стабилност е основният фактор за развитието на страната. Гласът на гражданите е единственият ни ориентир в сложната и понякога изкуствено истеризирана политическа среда", добави Дариткова. 

И поздрави председателката на БСП Корнелия Нинова за репликата ѝ, че агресивният подход в политиката не е не "продуктивен". 

"Ако Нинова подава ръка, ние сме готови да я поемем", даде заявка Дариткова.

Държавният бюджет в багажника

На свой ред, в декларацията от името на левицата, Корнелия Нинова атакува Борисов и по-специално - новото му амплоа на премиер, обикалящ строителни обекти из страната с джип и обещаващ финансови средства. Нинова заплаши, че БСП ще внесе конституционна жалба за това, че се нарушава законът за публичните финанси, като средства от бюджета се раздават с постановления на Министерския съвет, без санкция на парламента.

"Ще внесем конституционна жалба срещу практика - джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари за партийни цели, заяви Нинова. - Парите на българските данъкоплатци не се харчат по определения през държавата ред през бюджета. Харчат се еднолично, за партийни цели", допълни. 

Според Нинова тази "порочна практика" на Борисов "ще се засили с наближаването на местните избори".