„Държавата трябва да спре да изземва даренията, които по право се полагат на фондациите и неправителствените организации, които се занимават с това. Не е работа на общини, министерства и дори президенството да се занимават с дарителски кампании.”

Това заяви дългогодишният дарител Гроздан Караджов, който е втори в листата на Реформаторския блок в 24-ти МИР в София, по време на представянето на анализа за състоянието на дарителството в България през 2013 г., изготвен от Българския дарителски форум (БДФ).

Според Караджов въпреки че в България думите "фондация" и "дарения" са сериозно замърсени, в модерния свят благотворителността решава много важни социални проблеми. Той даде пример със САЩ, където на фондациите се поверяват дори публични средства, тъй като те работят най-ефективно в социалната сфера. Според кандидат-депутата в България това звучи еретично, тъй като държавата се конкурира с неправителствения сектор в тази област, което изобщо не й е работа. 

Това, което трябва да ви надживее, е идеята да помогнете на другите, не на себе си, заяви Гроздан Караджов.

Той заедно със съпругата си Цецка Радева е основател на фондацията „Светът на Мария“, която изгради дневния център за хора с интелектуални затруднения „Светове“.

Дневният център на фондация "Светът на Мария".

„Започнахме със собствени средства, закупихме имот, реновирахме го, и, както казва Чърчил, когато скочиш във водата, тя помощта сама ще дойде – започнаха да даряват първоначално хора от нашия приятелски кръг, а впоследствие и други хора и фирми“, сподели опита си като дарител кандидат-депутатът от листата на Реформаторския блок. 

В момента даренията за център "Светове" са една трета - от индивидуални дарители, 1/3 - корпоративни, а останалата една трета са привлечени средства от европейски и други програми.  

Сега сме стабилни и обмисляме да изградим и защитено жилище към център „Светове”, към който работи и кафене. Центърът се посещава всеки ден от над 24 човека за часове по арт терапия и обучение на различни социални умения, обясни Гроздан Караджов.

Когато решават да даряват, хората предпочитат да го правят чрез SMS-и, съобщи Красимира Величкова, председател на БДФ. По време на наводненията и кризата със сирийските бежанци е отчетена сериозна активност от страна на гражданите, които са се включили и с други дарения, освен с пари по телефона.

В България процентът на индивидуалните дарения е 5,5%, а за сравнение в САЩ достига 72 процента. 

За първи път от 5 години БДФ отчита намаление на даренията от компании през 2013 г. Общо дарените средства са близо 106 милиона лева, като спрямо предходната година отчетеният спад е с 22%. 

В анализа на БДФ за 2013 г. е отбелязано, че заради политическата несигурност у нас институциите са забавили своята дейност и се е влошило взаимодействието с неправителствените организации.

Красимира Величкова посочи, че в Министерския съвет днес има среща на представители на гражданския сектор с властта, които имат две основни искания – създаване на граждански борд към правителството и създаване на Фонд за подкрепа на гражданското общество.

Такъв фонд функционираше преди 3 години към Министерството на правосъдието, но тогавашният министър на финансите Симеон Дянков реши, че проектите не били достатъчно интересни и прекрати съществуването му.