На твърдия подход на Москва срещу опозицията посвещава своя публикация в германския всекидневник "Франкфуртер Рундшау" Щефан Шол.

Към 9 часа вечерта Иля Асар слага 20-месечната си дъщеричка да спи. След това излиза пред вратата, за да изпуши една цигара. Появяват се трима полицаи с намерение да го отведат. Не помага аргументът му, че не може да остави детето само. "Успях да се обадя на съпругата ми да се върне колкото може по-бързо у дома", казва по-късно Асар. Вечерта московският журналист е арестуван пред жилището му. Когато след половин час съпругата му Екатерина се връща, жилището е отворено, вътре детето спи.

Няма край на репресиите срещу московската опозиция. Същата нощ бяха арестувани двамата активисти, борещи се срещу корупцията Любов Собол и Николай Ласкин. Както и при Асар, обвинението беше за призив към непозволена, но мирна демонстрация. Освободиха и тримата, но все още ги заплашва 30-дневен арест за нарушаване на обществения ред. Така донякъде им се размина. Финансовият мениджър Владислав Синица беше осъден на 5 години затвор. По време на демонстрация в края на юли, когато силите за сигурност пребиха брутално демонстранти, той публикува туит - все някой можел да открие адресите на полицаите и да убие децата им. Другият обвиняем Иван Подкопаев получи присъда от 3 години лишаване от свобода, тъй като напръскал полицаи с лютив спрей. 25-годишният Данил Беглец беше осъден на 2 години затвор, защото хванал полицай за ръка с цел да го възпре. Същевременно разследващите прекратиха общо 17 заведени следствия срещу участници в непозволените протести.

Други демостранти обаче все още са под заплахата да бъдат изправени на съд заради извършване на непозволени действия и призиви към екстремизъм."Твърденията, че в Москва имало безредици и насилия, се оказаха недостоверни. Сега органите по сигурността се опитват да внушат извършването на други престъпления", казва издателят на в. "Новая газета" Дмитрий Муратов.

Протестите започнаха в края на юни, след като московските власти изключиха почти всички опозиционни либерални кандидати от участие в изборите за местна власт идната неделя. Един от тях - Дмитрий Гудков, написа във Фейсбук:

"За да сплаши обществеността, държавата прибегна до нощни обиски и арести на хора, които имаха една единствена вина - те гледат на себе си като на граждани."

Едва в понеделник Гудков беше освободен след 36-дневен арест. От края на юли неговият другар по съдба Иля Яшин беше арестуван 4 пъти и прекара 41 дни зад решетки. Това сполетя и редица други кандидати на опозицията за участие във вота.

 "Очевидно е налице битка между шефове на органи по сигурността и висши държавни служители, които им се противопоставят", казва борецът за човешки права Лев Пономарьов относно противоречиви съдебни решения.

Според него зад  репресиите стоял Александър Бастрикин, шеф на Следствния комитет, който искал да докаже лоялността си към държавния глава на Русия Владимир Путин.

Сергей Бойко и Марк Галперин, други двама либерални активисти, бяха арестувани във вторник посред бял ден заради призиви към демонстрации в събота. Арестите на водачите на уличната опозиция най-вероятно целят те да бъдат елиминирани в продължение на седмици, заключени в килии. Освен лишаването от свобода трябва да се прибавят и нечовешките условия в арестите, казва зачеркнатият от избирателните списъци Владимир Милов, прекарал 30 дни в арест.