Страстите около Пламен Георгиев бяха пресилени. За кой друг консул или посланик е имало такива страсти, попита депутатът от ДПС Йордан Цонев. Пред Нова телевизия той посочи, че бившият шеф на КПКОНПИ и бъдещ консул на България във Валенсия е направил добри неща, докато е ръководел антикорупционната комисия и това е предизвикало реакцията на определени среди.

Цонев припомни, че служебният премиер Марин Райков сам предложи своето дипломатическо назначение след края на мандата на кабинета му.  

„Защо за него нямаше такива реакции?“, попита той.

И сам отговори:

„Защото кресливата десница от улицата, която не получава одобрението на българите да влезе в парламента, тези хора са част от техните редици. Когато стане въпрос за тях - тишина. Когато стане въпрос за някой, който им е бъркал в джоба като Пламен Георгиев в качеството си на шеф на КОНПИ, той извърши редица законодателни неща към хора, които са злоупотребили. Питам защо има двоен стандарт на реакция“.

Депутатът от ДПС сподели, че все още в партията не са мислили кой да е наследникът на Пламен Георгиев, който освободи ръководния пост в КПКОНПИ след скандал с неговата тераса и постройките в нея. 

Президентът Радев с добър ход пред депутатите

Йордан Цонев даде и добра оценка на президентското слово в първия ден от новия политически сезон в парламента, който бе вчера.

„Много добър ход за възстановяване на отношенията между институциите“, обобщи Цонев.

Той посочи, че е съгласен с голяма част от тезите на държавния глава - за икономическо развитие на страната и битката за правата на българите с двойно гражданство. 

Но не може да се съгласи с тезата, че властта е отнета от народа и е концентрирана в тесен кръг хора. 

„Властта се изеема от народа, когато няма избори. Никой не е казал, че в Бълкгария няма демократични и свободни избори. Какъв кръг изземва властта? На избори на нас не ние приятно, че националисти изземват властта. Не ни е приятно, че ГЕРБ ги вкарва във властта.", коментира Цонев. 

Депутатът призова и президента да говори с примери и конкретика, когато става дума за корупция. 

„По тази тема да се говори конретно. Не можеш да говориш за корупция, когато не го правиш конкретно. В кое министерство, на кой етаж. Мога да кажа, че има корупция в президентството, ама като няма факти...“, добави той. 
 

ДПС не е решило кого ще подкрепи в София

Според Йордан Цонев има излишен фокус върху изборите за кмет в София. Той сподели, че за ДПС е приоритет да вкара един или двама общински съветници, а кой кандидат -кмет ще бъде подкрепен, ако има балотаж, това ще го реши градското ръководство на движението.

Той обаче определи Мая Манолова като добър човек и депутат, още по-добър омбудсман, но не знаел дали тя ще бъде добър кмет. Но знаел какъв кмет ще бъде Йорданка Фандъкова. По думите му не е сигурно, че високият рейтинг на Манолова като омбудсман ще се пренесе и в надпреварата й за поста на "Московска" 33 в столицата