"Британският парламент неутрализира Борис Джонсън", пише френският в. "Фигаро", след като Камарата на общините прие законопроект, който задължава премиера да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзита с три месеца до 31 януари 2020 г., ако до 19 октомври не е постигнато споразумение, което да бъде одобрено от парламента.
Освен това британските депутати отхвърлиха искането на Джонсън за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври. През последните два дни премиерът понася удари, и ще му се наложи да преразгледа стратегията си.
Последните два дни бяха тежки за британското правителство. Първо премиерът загуби мнозинството си след напускането на депутат. След това 21 "разбунтували се" консервативни депутати помогнаха за приемането на решение парламентът да получи контрол над дневния си ред. Това на свой ред им помогна да внесат вчера текст, който де факто забранява Брекзит без споразумение, отбелязва в. "Фигаро", посочвайки, че единствените добри новини за Борис Джонсън дойдоха от съдебната власт. Шотландски съд се произнесе, че решението на премиера да прекрати работата на парламента от средата на септември до 14 октомври е законосъобразно. 
Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" също коментира в днешната си редакционна статия сблъсъка между Борис Джонсън и Камарата на общините.

"21 дисиденти сред Консерваторите, които се противопоставиха на премиера, поставиха интересите на страната над неговия стремеж към власт", подчертава изданието.

"Неговата реакция - да ги изхвърли от партията и да им забрани да се кандидатират като представители на Консервативната партия - говори много за неговия стил на управление; то показва претенции за феодална лоялност, както и подхода му към политиката в една парламентарна система".

"Той познава само победата и подчинението, и ако не може да получи и двете, прибягва до обвинението (без доказателства) за "капитулация" (пред ЕС)", подчертава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Концепцията, че той може да постигне споразумение с ЕС, което съответства изцяло на неговите идеи, е нереалистична", предупреждава германският вестник.
Джонсън всъщност спечели гласуването за предсрочни избори, но не успя да получи необходимото му мнозинство от две трети, за да заобиколи закон, според който следващите избори трябва да се проведат едва през 2022 г., отбелязва британският в. "Индипендънт". Поражението - по-малко от два часа след като британските депутати приеха закон, блокиращ напускането на ЕС без споразумение, потапя Джонсън в още по-дълбока криза само шест седмици след встъпването му в длъжност.
Възможно е обаче законът за предсрочните избори да влезе в сила до вторник, след като Камарата на лордовете реши късно снощи да го гласува до края на утрешния ден, отбелязва в. "Индипендънт".
Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин е изправен пред засилващо се недоволство в партийните редици от отлагането на изборите. Премиерът Джонсън също отправи критики към опозицията заради отказа й да подкрепи провеждането на избори, които според британският министър-председател са единственият начин за изход от кризата.
Внук на Чърчил напусна политиката, порицавайки Борис Джонсън, подчертава в. "Ню Йорк таймс". Излизайки да говори пред полупразната Камара на общините вчера, Никълъс Соумс се задави, видимо развълнуван и борейки се със сълзите си.
71-годишният Соумс, който е депутат от 37 години и е популярен в обществото, е известен с чувството си за хумор. Но сега той обяви решението си да се оттегли от политиката, ден след като премиерът Борис Джонсън го изключи от Консервативната партия. Внукът на Чърчил се присъедини към групата от 21 консервативни депутати, които се опълчиха на Джонсън във вторник. 

Брекзитът разтърсва основите на британската политическа система. До неотдавна оставката и изключването на внука на Чърчил от Консервативната партия щяха да бъдат немислими. Още повече, че самият Джонсън смята Уинстън Чърчил за един от своите модели на подражание и е написал биография на премиера, ръководил Великобритания по време на Втората световна война.
Оказва се, че и самият Чърчил е бил изключен от редиците на консерваторите - през 1904 г., след спор за свободата на търговията. Именитият предшественик на Соумс обаче се е възстановил след този удар, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
"Това са обратите на войната", заяви по повод изключването си Соумс, син на най-малката дъщеря на Чърчил, който е гласувал против внесен от Консервативната партия законопроект три пъти за цялата си кариера. "Знаех какво правя", добави той. 
Решен да напусне ЕС на 31 октомври "независимо какво ще се случи", Джонсън става все по-безпощаден, засилвайки съществуващото напрежение относно Брекзита в редиците на консерваторите, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Според Соумс прогонването на депутатите "отцепници" е част от план на Джонсън да организира общи избори, на които да се яви като кандидат на поддръжниците на Брекзита, за да неутрализира предизвикателството на Партията на Брекзита на Найджъл Фараж.
Анализатори казват, че евентуален Брекзит без споразумение ще навреди на британската икономика и ще доведе до недостиг на храна и лекарства. Джонсън обаче отхвърля тези прогнози като опит за сплашване на гласоподавателите, припомня в. "Вашингтон пост", съобщава БТА.