БСП внася промени в правилника за организацията на дейността на Народното събрание, които е с ранг на закон, с които да задължи министър-председателят да се явява поне веднъж месечно в парламента, за да дава отчет за работата на правителството и за изпълнението на неговите приоритети. 

Това обяви днес зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков. От БСП отдавна настояват премиера Бойко Борисов да се явява в рамките на парламентарния контрол, което Борисов успява да "отбие", благодарение на това, че председателите на парламента (Цвета Караянчева сега, а преди това Димитър Главчев и Цецка Цачева) решават, че питанията не са от компетентността на министър-председателя и или ги отхвърлят, или ги прехвърлят към ресорните министри.

Така последното явяване на Борисов в НС е от ноември миналата година. През цялата 2018 година в ходил общо три пъти в парламента в рамките на парламентарния контрол. А за 2017-а - два пъти. 

Конкретното предложение на левицата е да се възстанови т.нар. блиц-контрол, който съществуваше в предишното и по-предишното НС. В тази процедура, в последните до два часа на заседанието, всяка първа сряда на месеца, министър-председателят и вицепремиерите се явяваха, за да отговарят на въпросите на народните представители от всички парламентарни групи.

Зарков допълни, че когато по уважителни причини не могат да направят това, председателят на НС ще трябва да уговори с тях дата, на която те да отговорят на тези въпроси. Както беше и преди.

"Това е особено важно, за да се възстанови истинската контролна функция на парламента", посочи Зарков.

Той припомни, че БСП е застъпвала тази позиция още в началото на работата на НС, "когато това постижение на българската парламентарна демокрация е било отменено".

"Практиката показва обаче, че с трикове на разпределяне на ресори, както и пазен от председателството на парламента, той се е явил едва няколко пъти", коментира социалистът.  

Той допълни, че друг аргумент е бил, че и без това всичко е толкова публично и прозрачно-журналистите питат министрите за всичко и всичко е ясно. Зарков заяви, че оттогава сме станали свидетели на странни практики – пресконференции без преса, брифинги с изключени микрофони.