Турският президен Реджеп Тайип Ердоган направи изявление, даващо повод светът да го подозира, че иска страната му да се сдобие с ядрено оръжие.

Ердоган каза, че е недопустимо разполагащите с ядрен арсенал държави да забраняват на Анкара са се сдобие със свой такъв.

Той обаче не поясни дали Турция възнамерява да предприеме действия в тази насока, пише днес електронното издание на гръцкия всекидневник "Катимерини", цитирано от агенция "Фокус".

„Някои страни имат ракети с ядрени бойни глави, при това не една или две. Но те ни казват, че не можем да имаме такива. Не мога да приема това“, е казал Ердоган пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието в източния град Сивас. „Няма развита нация в света, която да няма ядрени оръжия".

"Катимерини" отбелязва, че много развити страни - като например Германия, Италия, Испания, Дания, Холандия, Канада, Бразилия - нямат ядрено оръжие.

Турция е подписала Договора за неразпространение на ядреното оръжие през 1980 г. и  Договора за цялостна забрана на ядрените опити през 1996 г.

Ердоган намекна, че страната му иска статут подобен на израелския. Израел не потвърждава, но и не отрича, че има ядрен арсенал.

„Имаме Израел наблизо, той ни е почти съсед. Те (израелците) плашат (други нации) с притежанието на ядрен арсенал. Никой не може да ги докосне", отбеляза турският президент.

Шантаж към Европа

В друго изявление днес той заплаши да отвори северните и западните граници на Турция за близо 3-те милиона сирийски бежанци на нейна територия, ако не бъде изпълнено турското искане в северна Сирия да бъде установена зона за сигурност.

Турция планира да върне 1 млн. мигранти обратно в Северна Сирия и ще отвори отново мигрантските пътища към Европа, освен ако не получи адекватна международна подкрепа за плана си, съобщи "Катимерини".

„Нашата цел е поне един милион от нашите сирийски братя и сестри да се завърнат в зоната за сигурност, която ще формираме по южната ни граница“, заяви Ердоган. 

Вестникът посочна, че коментарите му идват, докато Турция оказва натиск върху Вашингтон за по-нататъшни отстъпки над дълбочината и надзора над планираната зона за сигурност в североизточната част на Сирия.

Позициите на Анкара от своя страна се намират под нарастващ натиск в северната сирийска провинция Идлиб, където е в ход подкрепяна от Русия правителствена офанзива.

„Казваме, че трябва да създадем такава зона за сигурност, че да можем да изграждаме градове тук вместо палаткови лагери (за завръщащите се мигранти)", каза Ердоган. „Осигурете ни логистична подкрепа и ние можем да изградим жилища на 30 км дълбочина в Северна Сирия. По този начин можем да осигурим условия за нормален живот за мигрантите. "
„Това или ще се случи, или в противен случай ще трябва да отворим вратите“
, добави той. „Или ще ни окажете подкрепа, или ще ни извините, но ние няма да носим тази тежест сами. Не успяхме да получим помощ от международната общност, а именно от Европейския съюз".

ЕС през 2016 г. задели и още изплаща 6 милиарда евро от бюджета си, за да подпомогне сирийските бежанци, които турция приюти.