Учени от Оксфордския университет установиха, че веганската и вегетарианската диета намалява риска от сърдечни болести, но увеличава вероятността от инсулт, съобщава в. "Мирър".

Тези хранителни режими обикновено са разглеждани като здравословна алтернатива на консумацията на месо. Специалисти от Оксфорд обаче разкриха, че въпросните диети намаляват риска от сърдечни болести, но могат да увеличат вероятността от инсулт. 

Изследването обхванало 48 188 души, които не са били засегнати от сърдечни болести и инсулт. Участниците били разделени на три групи - консумиращи месо, консумиращи риба, но не и месо, и вегетарианци и вегани. За 18 години били регистрирани 2820 случая на исхемична болест на сърцето и 1072 случая на инсулт сред всички участници. След като взели предвид фактори, които могат да повлияят върху резултатите, учените констатирали, че консумиращите риба са с 13 процента по-малък риск от сърдечни болести в сравнение с консумиращите месо, докато рискът за вегетарианците и веганите е с 22 процента по-малък. 

"Наблюдавахме по-малко случаи на исхемична болест на сърцето у консумиращите риба и вегетарианците, отколкото у консумиращите месо", отбелязаха авторите на изследването.

Рискът от инсулт за вегетарианците и веганите обаче е с 20 процента по-голям, отколкото за консумиращите месо.

Увеличеният риск от инсулт може да се дължи на по-малкото количество витамини у участвалите в изследването вегетарианци и вегани.

"Вегетарианците и веганите са с по-ниски нива на витамин В12, витамин D, основни аминокиселини и дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини", поясниха учените. 

Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл". 

БТА