Григор Димитров остана на един мач от мечтания финал в турнир от Големия шлем и от третия си опит. Най-добрият ни тенисист загуби от Данийл Медведев първия полуфинал на Откритото първенство на САЩ. Руснакът спечели с 7:6(5), 6:4, 6:3. И ще спори за титлата.

Все пак Григор оставя зад себе си отличен турнир, още повече в година, в която нищо не му вървеше. Остава надеждата, че трайно ще се завърне към най-добрите си дни.

А Медведев потвърди отличната си форма, която демонстрира от началото на сезона - и най-вече през лятото. Той е на четвърти пореден финал в Северна Америка.

Двубоят започна лошо за Григор. И двамата бяха нервни, но повече българинът. Той беше пробит още в първия си сервис гейм. Медведев затвърди, но след това беше принуден да гледа как съперникът му нареди цели три поредни гейма на своята сметка. Брейкът бе върнат, а резултатът изравнен.

При 3:3 Димитров спечели много трудно подаването си. Последва тежък гейм и за Медведев, който до края на сета полагаше доста повече усилия на началния си удар, отколкото Григор. 

В тайбрека Димитров поведе с минипробив, но руснакът го върна и малко след това поведе с 4:2. Гришо изравни, ала допусна първата си двойна грешка в ключов момент - при 5:5, което помогна на четвъртия в световната ранглиста да поведе в мача с 1:0 в сетовете.

Жалко, защото Григор Димитров показа много добър тенис и имаше предимство в повечето показатели. Просто загуби ключови точки.

Жалко също, че вторият сет започна с пробив на сметката на Гришо, но той не се възползва, а веднага сдаде своето подаване на нула. Така се стигна до равенство. Грешките и на двамата тенисисти продължиха с пълна сила.

Този път Медведев проби първи за 3:1. Последва моментален рибрейк и изравняване впоследствие - 3:3.

При 4:4 двамата играха маратонски гейм, както с дълги разигравания, така и с отлични изпълнения. Медведев някак изтръгна успеха, а българинът не бе далеч от пробив, който можеше да се окаже ключов.

За жалост такъв се оказа за руснака геймът при 5:4 в негова полза, когато при няколко грешки на Димитров и солидна игра от другата страна на корта резултатът стана 2:0 сета след 6:4.

В третия сет настроението в играта на първата ни ракета спадна, а опонентът му придоби още по-голямо самочувствие. След бърза размяна той проби без особени усилия за 3:1 и този път съумя да затвъри - 4:1.

Хасковлията вече допускаше твърде много грешки, при това в ситуации, в които се очакваше, че ще завърши точките в своя полза. И това се оказа в услуга на Данийл Медведев. При 5:2 руснакът получи два мачбола на сервис на нашия представител. Григор ги отрази.

След това обаче първата ракета на Русия реализира подаването си и в неделя ще опита да грабне първата си титла от Големия шлем.

Сред зрителите на мача бяха тенис величия като Мартина Навратилова, Джими Конърс, Иван Лендъл... Също така Линзди Вон (горе), която не за първи път гледа мач на Димитров на живо и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.