Партията на президента (2002-2012) Георги Първанов - АБВ, също обяви днес подкрепа за номинацията на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова. И посочи за водач на листата си за общински съветници бившият вицепремиер, министър на външните работи и евродепутат - Ивайло Калфин.

От АБВ обявиха, че "ще подкрепят кандидатурата на Мая Манолова с ясното съзнание, че не е най-доброто за партийния им интерес, но полезно за София". А лидерът Румен Петков призова това да направят "всички леви и центристки сили". 

"Високо ценя усилията, които полага г-жа Фандъкова. Нашата кампания не е срещу, нашата кампания е за столицата", мотивира се Петков.

И в типичния си стил заяви, че Столична община не трябвало да бъде "поделение на Министерския съвет".

До момента Манолова, издигната от Инициативен комитет, състоящ се предимно от лица, с които е работила по каузи в качеството си на омбудсман и от представители на театралната, музикалната и кино сцената, е подкрепена партийно от създадената от Меглена Кунева формация Движение "България на гражданите". ДБГ бе част от управлението в миналия мандат на кабинета "Борисов" като партия в състава на бившия Реформаторски блок. С обявяването на подкрепата си за Манолова, от ДБГ поискаха тя да се съгласи да изпълнява дясна програма, ако евентуално спечели вота в София.

Очаква се обаче в сряда градската конференция на левицата също да обяви подкрепа за номинацията на Манолова и също да поиска лява програма. БСП също ще излезе със своя листа от общински съветници, които при евентуална победа на бившия обществен защитник, ще трябва да работят с нея като подкрепен от социалистите кандидат.

Днес от АБВ обявиха още, че също ще предложат своя листа. 

"АБВ се явява със самостоятелна силна листа. Това са втори местни избори, в които АБВ участва. На предните бяхме четвърта сила в София. Тази година отново имаме нови хора, силни хора, мотивирани хора. Имаме намерение за силен резултат не по-малко от предните години. АБВ работи последователно по проблемите на София, в местния парламент", даде заявка заместник-председателят на партията в столицата Пламена Заячка при обявяването на Ивайло Калфин за водач на листата.

Сред имената в листата на АБВ за София са още са Юлиан Плачков – дългогодишен директор на 128-о училище "Алберт Анщайн" в жк "Младост",  Явор Цаков, член на Българския олимпийски комитет, д-р Николай Цуцумански, ортопед, травматолог неколкоратно носител на титлата лекар на годината.и др.