Пилотите на британския превозвач British Airways започнаха в полунощ местно време 48-часова стачка с искания за по-добро заплащане и подобряване на условията на труд, съобщиха медии на Острова. 

Заради стачката, която може да стане най-голямата в историята на компанията, British Airways беше принудена да отмени 1500 полета. Най-малко 280 хиляди пътници ще бъдат засегнати, съобщава в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

В хода на досегашните преговори синдикатът на пилотите БАЛПА (BALPA) отхвърли предложението на авиокомпанията за вдигане на заплатите с 11,5 процента за три години. Синдикатът настоява, че това е недостатъчно, защото финансовите показатели на компанията сега й позволяват да направи на пилотите по-добро предложение. British Airways от своя страна заяви, че стачните действия са неоправдани, защото предложението й за вдигане на заплатите е "достойно".

Хиляди пасажери бяха принудени да търсят алтернативни варианти на пътуванията си, а авиокомпанията беше подложена на критики за начина си за комуникация с пътниците преди стачката, отбелязва Ройтерс.

"Тази стачка ще струва на компанията много повече, отколкото инвестициите, необходими за уреждане на този спор", заяви генералният секретар на БАЛПА Брайън Стрътън в навечерието на демонстрацията снощи. "Време е да се върнем на масата за преговорите и заедно да стигнем до сериозна оферта, която ще сложи край на този спор", добави той.

"Нямаме друг избор, освен да отменим почти 100 процента от полетите си", се посочва в комюнике на авиопоревозвача днес.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън призова и двете страни да прекратят спора. 

Командирите на полети на British Airways сега получават средно 167 000 паунда (205 000 долара) годишно. Средната годишна заплата на вторите пилоти възлиза на 70 000 (86 000 долара).