Европейският съюз до момента не е получил никакво реалистично предложение от Лондон за замяна на предпазния механизъм на ирландската граница в преговорите по "Брекзит", заяви ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Предпазният механизъм за ирландската граница "остава основен елемент от споразумението за напускане, докато не бъде намерена някаква алтернатива", подчерта Варадкар при посрещането в Дъблин на британския премиер Борис Джонсън за обсъждане на "Брекзит".

"Отворени сме към алтернативи, но те трябва да са реалистични. До днес не сме получили никакво предложение в този смисъл", добави той.

На срещата с Варадкар Джонсън заяви, че иска на 18 октомври да бъде постигнато споразумение за "Брекзит" и че не се е стреснал от опитите на парламента да блокира излизане от ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

"Имам едно послание за теб, Лио, и то е, че искам да постигна споразумение. Разбира се, че бихме могли да напуснем ЕС и без споразумение, но това би било провал на държавничеството, за който всички бихме били отговорни", заяви Джонсън.
"Затова в името на бизнеса, фермерите и милионите обикновени хора, които разчитат на нас да използваме нашето въображение и креативност, искам да знаеш, че силно предпочитам да се постигне споразумение", увери британският премиер.

Тази вечер Камарата на общините ще гласува повторно по предложение на Джонсън за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври. Очаква се след вота сесията на парламента да бъде прекъсната до 14 октомври по предложение на министър-председателя, одобрено от кралицата, предаде Би Би Си.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан каза вчера, че ЕС няма да даде нова отсрочка за "Брекзит", ако Обединеното кралство не представи убедителни причини за това.

Според последното решение на Европейския съвет до 31 октомври Лондон трябва или да ратифицира подписаното споразумение за "Брекзит", или да изведе страната от ЕС без сделка.

Британският финансов министър Саджид Джавид съобщи вчера, че на срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври Джонсън ще се опита да постигне нова сделка за "Брекзит", а няма да моли за нова отсрочка, както го задължи закон, приет от парламента през миналата седмица.

Бившият шеф на прокуратурата Кен Макдоналд каза в събота пред Скай нюз, че Джонсън рискува да влезе в затвора, ако откаже да се подчини на волята на парламента.

Също в събота министърката на труда и пенсиите Амбър Ръд подаде оставка в знак на протест срещу изключването по искане на Джонсън на 21 консервативни депутати от партията, защото са гласували за споменатия закон.

Ръд каза, че правителството реално не води никакви преговори, за да постигне взаимно приемлива сделка с ЕС.

Междувременно, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че ако днес парламентът гласува за предсрочни избори, той ще подаде оставка преди кампанията. А ако не гласува - на 31 октомври, съобщи Асошиейтед прес.

Трудни избори

Джонсън би спечелил по-малко депутатски места от своята предшественичка Тереза Мей, ако имаше избори сега, заяви днес бивш правителствен съветник, като се позова на частно проучване за премиерската канцелария, предаде Ройтерс.
Мей спечели 318 от 650-те места в Камарата на общините през 2017 г., което я принуди да разчита на подкрепата на малка северноирландска партия, за да управлява. Джонсън загуби това мнозинство миналата седмица след напускане и изключване на депутати от Консервативната партия, разбунтували се заради Брекзит.

"Смятаме да вземем приблизително 295-300 места", заяви пред "Скай нюз" Джейсън Стайн, като се позова на частно проучване за премиерската канцелария на "Даунинг стрийт" 10.
"Номер 10 ще ви каже в лични разговори, че евентуалните избори ще бъдат трудни", каза Стайн, който беше съветник на бившата министърка на труда и пенсиите Амбър Ръд, подала оставка в събота.

По думите му премиерската канцелария "не очаква това да мине по мед и масло".
Той заяви, че консерваторите биха загубили места в Шотландия, Лондон и Югозападна Англия.

БТА и екип на Клуб Z