След сериозния обществен и медиен отпор на публикациите на сайта ПИК партиите масово започнаха да дават заявка, че ще изключат онлайн агенцията от плановете си за предизборната кампания. 

Това показа проверка на Клуб Z сред партийните централи.

Както е известно, преди дни ПИК публикува материал, несъвместим с журналистическата етика, целящ да дискредитира кандидат за кмет на София, като после го призова да се откаже от надпреварата. Това предизвика безпрецедентно досега обединение на медии и журналисти, които осъдиха такъв тип псевдожурналистика и призоваха политиците да спрат да легитимират този сайт, давайки интервюта за него и плащайки за медийно отразяване, в т.ч. по време на предизборни кампании. 

Затова им зададохме въпроса ще използват ли услугите на този сайт и в бъдеще за медийно покритие и реклама и индивидуални интервюта и коментари на представителите на съответните политически сили. На последните избори за Европейски парламент през май ПИК е отразявала кампания за всички партии, съставляващи управляващата коалиция - ГЕРБ, ВМРО, НФСБ и "Атака".

Ето какво отговориха сега:

ГЕРБ

Пред Клуб Z премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ коментира лаконично - че партията се е отказала от ПИК като възможна платформа за предизборни изяви.

БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова още преди няколко дни заяви, че от половин година ПИК не е желана на "Позитано" 20 и е разпоредила нейни служители да не бъдат допускани в централата. Пресаташето на партията Жанет Пашалиева затвърди, че тази политика спрямо сайта няма да се промени. И на двата ни въпроса отговори с: "Не. Категорично не."

Факт обаче е, че отделни представители на левицата имат индивидуални изяви в сайта. На това Пашалиева посочи, че всеки ден предупреждава партийците да не го правят, в това число и днес.

"Понякога не се усещат. Обаждат им се журналисти, задават им въпроси и те започват да отговарят", заяви Пашалиева.

Сред "червените" имена, срещани често в ПИК, са депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, Георги Божинов и др.

За зла беда вчера на сайта се появи материал с автор депутатът от левицата и журналист Александър Симов, озаглавен: "Александър Симов за ПИК и "Ретро": Защо мандатът на Фандъкова е катастрофа за ГЕРБ". Пред Клуб Z Симов обясни, че е е написал този текст в края на миналия месец за посветения на хората от третата възраст вестник "Ретро", а не за ПИК, и е препечатано в сайта, без да е питан за съгласие. Датира отпреди "изявата" на ПИК със снимките на приятелката на кандидат-кмета от ДБ Борислав Игнатов. "И аз няма да участвам повече", даде заявка червеният депутат.

ДПС

От представителите на ДПС традиционно на ПИК гостува депутатът и бизнесмен Делян Пеевски. Всъщност Пеевски само там се изявява (извън общо трите си появи в парламента за по 30-ина минути през тази година). За последно партията е ползвала услугите на агенцията през 2017 г. за парламентарните избори. Сега от Движението заявяват, че все още не са дискутирали въпросите за медийните партньорства на Местни избори 2019.

"Нямаме решение за това къде, кога и по какъв начин ще работим за местните избори. Когато бъде взето, ще бъде обявено на сайта на партията", заяви депутатът Велислава Кръстева, която от години отговаря и за медийната политика на Движението.

"Атака"

От пресцентъра на "Атака" помолиха да изпратим въпросите писмено, като все още отговор няма. От сайта обаче разбираме, че "само в ПИК" заместникът на Волен Сидеров - Десислав Чуколов, е взел отношение "с горещ коментар" по различни теми. 

ВМРО

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също даде заявка пред Клуб Z, че партията му няма да ползва услугите на агенцията. Малко по-рано отговорникът за изборите във ВМРО - депутатът Юлиан Ангелов заяви, че разговори с ПИК не са водени и допълни, че партията няма договори с медии извън предизборните кампании.

Но и е факт, че на 6 септември общинският съветник на ВМРО в София Карлос Контрера, спряган за кандидат-кмет на "воеводите", е дал пространно интервю в ПИК на тема изборите в столицата.

НФСБ

Клуб Z се опита да се свърже с лидера на НФСБ Валери Симеонов, но без резултат. От пресцентъра на партията бяха лаконични:

"Не можем да ви кажем. Това в момента никой не може да ви го каже. Когато дойде времето, ще ви информираме." 

"Воля"

От "Воля" също бяха лаконични:

"Ние сме една от малкото партии, които никога не са имали договорни отношения с ПИК."

От което следвало, че едва ли ще решат сега да имат такива.

Кандидати за София отдавна се отрекоха

Настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова веднага след позорната публикация реагира възмутено и от щаба й заявиха, че нямат никакво намерение да ползват тази така наречена "медия" за кампанията си. От водещите кандидати за кметове на София Мая Манолова заяви веднага след публикуването на снимките, че "още от днес моят екип и моята кампания изключват микрофоните си за този сайт". Тя е независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, но партии вече започнаха да декларират подкрепа за номинацията й. Отделно тези формации ще издигнат независимо от бившия омбудсман свои листи за общински съветници. Така че се свързахме и с тях със същите въпроси.

От "Движение България на гражданите" подкрепиха Манолова като кандидат. Председателят на партията Димитър Делчев заяви в отговор на въпросите ни, че категорично няма да работи с ПИК. Той осъди така водената кампания като "мръсна" още на 7 септември в тв участие.

Кандидатурата на Манолова получи подкрепа и от АБВ. Лидерът Румен Петков не знаеше детайли за случая и заяви, че по принцип не той отговаря за предизборната реклама в кампанията. Така че не стана ясно какво смятат да правят в експрезидентската формация по отношение на ПИК.

"За мен са пускани доста лъжливи неща. Разбира се, че семейството на един кандидат има право на личен живот и защита. Този човек е кандидат за кмет, след като е кандидат за кмет, той е публична личност и би трябвало да няма безпокойство за нещо, което излиза за него. За годеницата му не би трябвало да се публикува нищо", коментира обаче Петков.

Независимият кандидат за кмет Борис Бонев, един от създателите на гражданската платформа "Спаси София", дори не се наложи да бъде питан. Бонев откликна на призива на медиите и журналистите, осъдили публикациите в ПИК, като сам изпрати писмо до редакцията още преди няколко дни, в което категорично заявява, че няма да рекламира в този сайт. И също осъжда материалите в него.

Ето текста на писмото:

"Уважаема редакция на Клуб Z,

Късно вечерта вчера, в навечерието на светлата годишнина от Съединението, Вашето издание отправи публично въпроса: "Вие ще рекламирате ли кампанията си в нещото, което си позволи това?", след поредното грозно издевателство, което едно интимно с властващото статукво "нещо" извърши. „Нещо“ е много уместно определение, защото то не е медия. Никога не е било, никога няма и да бъде, независимо колко „интервюта“ възмутилите се вчера управляващи му дават.

Отговорът ми, категорично е – Не! Никога не бих допуснал да омерзя себе си или съоснованата от мен гражданска организация "Спаси София", асоциирайки се с подобно отвратително нещо. Моето име и тези на колегите ми неведнъж са присъствали в анонимните им дописки, богато овкусени с махленски епитети и изсмукани от нечии израстъци „разкрития“. Приемам присъствието си в заглавията на това нещо като признание: като доказателство, ако щете, че на ходещите на тенис турнирите му не им се харесваме. Мисля, че това е достатъчна „реклама“ пред правилните за мен софиянци – мислещите, можещите и знаещите."

По понятни причини тези въпроси не бяха зададени на "Демократична България".