Между 4000 и 4500 учители се пенсионират всяка година в България.

Това съобщи в понеделник дни преди началото на новата учебна година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той бе в Поморие, където се срещна с учители от общината.

"Има сериозен недостиг на учители във всички направления, кризата ще се задълбочава през следващите десет години", каза той.

Част от учителите продължават да работят в системата и след пенсионна възраст. Но за да се овладее кризата, всяка година трябва в професията да влизат два пъти повече учители.

Системата на образованието е изправена пред предизвикателството да осигури достатъчно педагогически специалисти.

Според Красимир Вълчев тази година не се наблюдавала криза в образованието, тъй като увеличението на възнагражденията давало резултат. Имало и тенденция, че педагози напуснали веднъж системата, се връщали отново.

Министърът посочи, че традиционно има недостиг на учители по специалностите информационни технологии, английски език, както и преподаватели по математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, природо-математическите науки.

Важно е не само да обезпечим количествения недостиг, но и да мотивираме по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления също сме предвидели стипендии. Имаме голяма нужда от педагози и инженерни специалисти, каза министърът, съобщава БТА.

Ще има и допълнителни стипендии, за да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности.