Министър-председателят на Италия Джузепе Конте призова за промяна в правилата на Европейския съюз, ограничаваща нивата на дефицита на отделните страни до три процента от БВП, предаде Франс прес.

Конте направи това в реч пред парламента, където за по-късно днес е насрочен вот на доверие в новото лявоцентристко правителство на страната, оглавявано от него.

„Трябва да подобрим Пакта за стабилност и растеж и неговото прилагане, да опростим правилата, да избегнем цикличните ефекти и да подкрепим инвестициите", заяви италианският премиер пред долната камара на парламента. 

Италия, третата по големина икономика в еврозоната, е обремена от дълг от близо 2 трилиона евро, които представляват 132% от нейния БВП. Това е второто по-големина съотношение в ЕС след гръцкото, което периодично тревожи финансовите пазари.

Матео Салвини, лидер на "Лига"-та и доскорошен вицепремиер и вътрешен министър, който доведе до падането на предишното правителство,  днес поведе протести на "истинските италианци" срещу новото. Снимка АП / БТА

Настроенията срещу налаганата от Брюксел финансова строгост, съчетани с миграционните тежести, доведоха пред март миналата година на власт антисистемна коалиция, съставена от антиелитисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната "Лига" с премиер безпартийния правист Конте. Тя обаче се разпадна това лято заради вътрешни противоречия и Конте оглави нов кабинет, съставен от лявоцентристката Демократическа партия и "Пет звезди".