Британският парламент се очакваше тази вечер да отхвърли за втори път искането на министър-председателя Борис Джонсън за предсрочни избори, след което да прекрати сесията си до 14 октомври, когато се очаква реч на кралицата за законодателната програма на нейното правителство.

Опозицията потвърди намерението си пак да отхвърли искането на Джонсън, който вече няма мнозинство в Камарата на общините. 

Междувременно кралица Елизабет II даде окончателното одобрение за закон, с който опозицията забрани на кабинета да извежда страната от ЕС без сделка и му нареди да поиска нова тримесечна отсрочка за Брекзит, чийто краен срок е на 31 октомври т.г.

Законът изисква от правителството да поиска удължаване на преговорите с ЕС до 31 януари догодина, ако до 19 октомври парламентът не е одобрил сделка за Брекзит или излизане от ЕС без сделка.

Джонсън заяви по-рано, че ще се опита да постигне взаимно приемлива сделка с колегите си от ЕС на срещата му на върха в Брюксел, насрочена за 17 и 18 октомври, но подчерта, че няма намерение да ги моли за нова отсрочка.

В отговор получи предупреждения, че може да се окаже в затвора, ако не се подчини на закона.

 
Джонсън поиска в края на август временното разпускане на парламента, т.нар. пророгация, ход, който получи одобрението на кралицата, но и предизвика буря от протести в обществото и политическите среди като опит да се отнеме думата на избраните представители на народа в решителен за нацията момент. Опозицията обаче използва седмицата преди прекратяването на сесията, за да се опита законодателно да върже ръцете на правителство, що се отнася до Брекзит без сделка.
 
Междувременно, днес депутатите нанесоха поредно унизително поражение на консервативния кабинет, задължавайки го с 311 на 302 гласа да предаде на парламента цялата си служебна комуникация, свързана с пророгацията.
 
Предложението депозира Доминик Грийв (бивш консерватор, сега независим), който настоява и за пълно разкриване на всички документи, отнасящи се до т.нар. операция Йелоухамър (Operation Yellowhammer) - правителствения план за действие при Брекзит без сделка, предоставен на министрите още на 23 юли, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.
 
Грийв заяви, че е напълно резонно да се иска разкриването, така че Камарата да може да разбере рисковете и обществеността да бъде информирана за тях.
 
Лейбъристкият министър в сянка за Брекзит сър Киър Стармър заяви, че има фундаментална липса на доверие между Камарата и правителството.
 
"Ослепително очебийно е, че ни изолират, не само нас - а хората, които представляваме", каза той. Според него целта е да се да се попречи на Камарата да изрази становище по варианта без сделка.
 
След гласуването по предложението на Грийв започна втори извънреден дебат - за върховенството на закона и задълженията на министрите да го спазват, предложен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин.