Независимо дали харесваш Путин, Достоевски или Чайковски - у нас, щом си русофил, ти може да попаднеш под ударите на закона.

Така коментира тази сутрин пред БНТ радиоводещият и публицист Петър Волгин случая с привикването за разпит на Юрий Борисов от движение "Русофили".

Както Клуб Z писа, навръх 9 септември спецпрокуратурата обяви, че тече разследване, при това по много сериозен член от НК - за шпионаж в услуга на чужда държава (от раздела "Предателство и шпионство", б.р.).

Стана ясно обаче, че журналистът и бивш главен редактор на "Дума" Борисов е бил разпитан само като свидетел.

"Какъв шпионин може да бъде той?! Какви държавни тайни може да издаде той, какви шпионски мрежи може да изгради", запита в ефир Волгин.

(По-късно в подкрепа на Борисов и президентът на "Славия" Венци Стефанов изтъкна аргумента, че той бил... зле със здравето и едва ходел, което означава, че не става за шпионин, б.р.).

Волгин заяви, че дори шефът на движение "Русофили" да е само свидетел, "това действително напомня на едни много мрачни времена, както от историята на СССР, така и от историята на Съединените щати".

Той избра да пропусне СССР и наблегна върху мракобесието - според него - в САЩ, като напомни за сенатора Джоузеф Маккарти (1908-1957), който оглавява след Втората световна война комисия, която се занимава да търси съветски шпиони.

„Тези хора търсят съветски шпиони навсякъде - под леглата си, в банята, в Държавия департамент...“, припомни Волгин.

Макар да призна, че не е юрист, Волгин дори даде съвети на прокуратурата - да търси някой министър, зам.-министър директор на дирекция, които по може да знаят нещо и да са шпиони.

Като контрапункт на думите му социологът и бивш зам.-министър Румяна Коларова припомни, че имаме много тежко наследство и че българските тайни служби са били десетилетия "не просто култивирани, а контролирани 100% от съветските тайни служби".

Тя даде пример, че България като статут в постсъветската епоха е много близо до прибалтийските републики, а...

"Извоюването на националния суверенитет неизбежно минава през откъсване от тази зависимост!"

Тя каза, че е много важно да се изясни откъде се финансират социологическите проучвания, които подкрепят Русия, както и напомни за наследената резидентура на съветските тайни служби.

"Да направиш тюрлюгювеч от комунизъм, антикомунизъм, 9 септември се иска много слабо въображение - окачестви Волгин действията на прокуратурата.

Тогава трябва да обвините по-голямата част от българския народ, който симпатизира на Русия, в шпионска дейност."

Той дори разви версия - че властта напоследък получава тежки обвинения, че чрез прокуратурата удря кандидати и политици "вдясно".

"Сега властта е решила, че трябва да направи нещо различно, т.е. да удари по другата част от политическия спектър", определи Волгин.

Той се надявал, че, тъй като сме демокрация, такива случаи да не се повтарят - хора да бъдат преследвани заради симпатиите им към Русия.

А Коларова завърши:

"Трябва да спрем да мислим за България като за някакъв перцедент, като някакво изключение. Наред  с друга група страни България е страна, която стъпка по стъпка опитва да въведе демократичните процедури и европейските цивилизационни модели в своето поведение."