Британските депутати нанесоха вчера ново тежко поражение на премиера Борис Джонсън, като отхвърлиха искането му за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври, съобщи Франс прес, цитирана от БТА

В подкрепа на предложението на кабинета гласуваха само 293 народни представители, много по-малко от необходимите две трети в 650-местния парламент. Така депутатите отхвърлиха за втори път за последните пет дни предложението на Джонсън за предсрочни избори.

Преди вота ръководителят на правителството каза, че няма да иска ново отлагане на Брекзит, предвиден за 31 октомври, въпреки че вчера влезе в сила закон, предвиждащ именно това.

Този текст задължава премиера да поиска от ЕС отлагане, ако не постигне споразумение за излизане до 19 октомври.

Вчерашното заседание в Камарата на общините бе последното преди спирането на работата на парламента за пет седмици по решение на Джонсън. То ще бъде запомнено и с изненадващото съобщение на председателя на камарата Джон Бъркоу, че ще подаде оставка след 10 години на поста.

Спирането на работата на парламента, която Бъркоу нарече "конституционен скандал", предизвика вълна от възмущение в Обединеното кралство, където противниците на тази мярка подозират Борис Джонсън, че иска по този начин да попречи на депутатите да водят дебати за Брекзит и да изкара страната от ЕС без сделка.

Преди вота Джонсън пледира пред камарата, че изборите са единственият начин за излизане от задънената улица с Брекзит.

"Г-н председател, отново внасям искане за предсрочни общи избори. Не искам това и се надявах, че тази стъпка няма да бъде необходима", каза той, цитиран от Ройтерс.

"Приех реалността, че изборите са единственият начин за излизане от задънената улица в камарата и да се защити националният интерес, като се даде на следващия премиер, който и да е той, най-силния възможен мандат да води преговори от името на страната ни на Европейския съвет идния месец", добви премиерът.

Джонсън добави, че ако парламентът не гласува за избори, ще отиде на срещата на върха в опит да сключи сделка, но няма да иска ново отлагане на Брекзит.

Връщат се безмитните магазини, съобщи финансовият министър

В случай на Брекзит без споразумение хората, които пътуват от Обединеното кралство към страните от Европейския съюз, ще могат да пазаруват отново в безмитни магазини, съобщи британското финансово министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Пътуващите към ЕС ще могат да си купуват бира, спиртни напитки, твърд алкохол, вино и тютюневи изделия, без да плащат митата, които се прилагат в Обединеното кралство", каза в комюнике министерството.

Това решение, обявено днес от министъра на финансите Саджид Джавид, означава, че бутилка вино, закупена на лондонското летище "Хийтроу" от безмитен магазин от човек, пътуващ към ЕС, може да струва с до 2,23 лири по-евтино.

При напускане на ЕС пътниците ще могат да продължат да купуват и да внасят в Обединеното кралство алкохол и цигари без лимит, стига да са платили данъците за тях.

Безмитното пазаруване е разрешено за пътуващите към страни извън ЕС, но бе спряно за пътуващите в рамките на общността, когато бе въведен единният пазар, припомни Ройтерс.