„Физика на тъгата“, романът на Георги Господинов от 2011 г. е сред седемте финалисти за Европейската литературна награда Angelus. Отличието се връчва всяка година от 2006 г. насам във Вроцлав, Полша, и се присъжда за преведена или написана на полски проза на жив автор от Централна Европа.

Творбите трябва да се „занимават с най-актуалните теми в съвремието ни“, да „насърчават размисъл“ и да представят различните култури пред света. Полският превод на българския роман е на Магдалена Питлак.

Журито ще обяви своето решение на церемония на 19 октомври. Наградата Angelus представлява статуетка на Ева Росано и парична премия от 150 хил. полски злоти (около 35 хил. евро). Финансира се от общината във Вроцлав.

Българин досега не е печелил приза. Сред носителите му са Светлана Алексиевич за „Войната не е с лице на жена“, Мартин Полак за „Мъртвецът в бункера“, Миленко Йергович, Юрий Андрухович…

За наградата може да се състезават съвременни автори от Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Молдова, Русия, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

"Площад Славейков"