Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планираната среща между високопоставени представители на Вашингтон с талибаните, като обяви преговорите с тях за „мъртви“, пише германският национален всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от агенция "Фокус".

Държавният глава даде да се разбере, че близо 18 години след началото на мисията на САЩ в страната той все още се стреми към изтегляне на американските войски от Афганистан, но не иска да направи това преждевременно.

„Бихме искали да отидем, но ще направим това правилния момент", увери Тръмп пред репортери в Белия дом.

В събота вечер Тръмп публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“, от което стана ясно за отмяната на планираната среща в президентската резиденция в Кемп Дейвид. Отделно бе отменена и среща с президента на Афганистан Ашраф Гани. Като причина Тръмп изтъкна нападението на талибаните от миналия четвъртък в афганистанската столица Кабул, в резултат на което загинаха 12 души, включително американски войник.

Американският държавен секретар Майк Помпео не изключи евентуално възобновяване на мирните преговори с талибаните. Те на свой ред заявиха, че все още са готови да водят разговори. САЩ от месеци преговарят с радикалните ислямски бунтовници за споразумение, което трябва да проправи пътя за мир в Афганистан и изтеглянето на американските войски от страната.

Тръмп защити в понеделник плана си да приеме представители на талибаните на високо равнище в Кемп Дейвид навръх годишнината от атентатите на 11 септември. Там в миналото са провеждани многобройни срещи с т.нар. "лоши хора“, които не са смятани за „политически коректни“.

Идеята за срещата е негова, подчерта Тръмп. „И идеята да я отменя също беше моя“. Президентът на САЩ бе категоричен, че единствената причина за отмяната на преговорите е смъртта на американския войник. Талибаните са наясно, „че са направили голяма грешка", изрази увереност Тръмп.

Талибаните заявиха, че ще продължат борбата срещу американските сили в Афганистан и че Вашингтон ще съжалява за това, че се отказал от преговорите, предаде Франс прес, цитирана от "Фокус".

„Имахме два начина да сложим край на окупацията на Афганистан, единият беше джихадът и борбата, а другият – преговорите“, заяви говорителят на движението „Талибан“ Забиула Муджахид. „Ако Тръмп иска да спре разговорите, ние ще поемем по първия път и те скоро ще съжаляват“.