Сделката за придобиване на 100% от собствеността върху "Нет Инфо" от "Нова Броудкастинг груп" отново е на дневен ред. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще трябва да се произнесе по темата пак, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) й върна преписката от 2018 г., става ясно от определение по казуса, публикувано в сайта на антимонополния орган. 

Групата на "Нова" държи мажоритарния пакет от "Нет Инфо" - 70%. Под въпрос е придобиването на еднолична собственост - тоест останалите 30%. Акционери са Радосвет Радев - бивш собственик на "Дарик", и Христо Христов. Последният неотдавна бе отстранен от управлението на компанията след конфликт с новите собственици на "Нова Броудкастинг Груп" и притежаващи мажоритарния дял в "Нет Инфо" - компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Адванс Медиа Груп"

Разглеждането на сделката не е първото за КЗК - това вече се случи, когато чешкият милиардер Петр Келнер е водил преговори за закупуване на медийната група. КЗК припомня, че през миналата година спря производството по придобиване от “Нова” на “Нет Инфо” до приключване на съдебен спор.

Искането на "Нова Броудкастинг Груп" да придобие изцяло "Нет Инфо" до КЗК е от март 2018 г., когато антимонополният орган започва производство за концентрация. През септември обаче производството е спряно заради съдебен спор. 

Историята на преписките и съдебния спор за собствеността може да бъде проследена от документите в сайта на КЗК - ТУК