Редакцията на Клуб Z днес се премести в столичния парк "Заимов", където Telenor пусна за пореден път безплатен и отворен за всички WiFi. Този път обаче това става през 5G мрежа, за пръв път в България.

До 13 септември парк-офисът на Telenor ще е отворен за всички. Пред театър "София" са разположени чадъри, навес и достатъчно работни места за 30 души.

Работата в парка с 5G на Telenor се оказа не просто приятна, а и безпроблемна заради страхотната интернет връзка.

5G сигналът, разбира се, минава през WiFi модем и това логично води до известни загуби на скорост (т.нар. bottlenecking). Причината за това е ясна - в момента много малко устройства имат хардуер за пето поколение връзка. 

Загубите зависят и от модема на устройството ви - стар лаптоп например успя да изстиска "само" 38 мегабита в секунда. По-нов - 110, а сравнително новият смартфон Huawei P20 Pro - над 300. За яснота - това означава, че един FullHD пълнометражен филм се тегли за около 3 минути.

Последната цифра е близка до минималните скорости на връзката от пето поколение. При стабилна мрежа, смартфон с 5G модем вероятно ще постигне още по-високи скорости - до над 1 гигабит в секунда. Ако използваме по-горния пример - един филм ще се свали за под 20 секунди.

Освен възможността да седнете за чаша кафе и достъп до най-бързия интернет в страната, в парка с Telenor получавате опцията да чуете и да участвате в поредица от лекции и дискусии, организирани от телекома.

Днес Боян Рашев от denkstatt представи някои митове за възможността за кръговата икономика, рециклирането и възобновяемите ресурси. В четвъртък денят в парк офиса ще започне със закуска от betahouse, след което следват лекции от Лиляна Загорчева от infografitti.info, последвана от Спас Керимов от Printivo. В петък Telenor ще разкаже повече за 5G сутринта, а следобед парк-офисът ще приключи с DJ Party с DJ Skill.