Студената война се завръща и в литературата. Фондът за наследството на литературния "баща" на Джеймс Бонд - Иън Флеминг, поръча на британския писател и сценарист Антъни Хоровиц да напише нов роман за неотразимия агент 007, използвайки написани от Флеминг през 50-те години материали за телевизионен сериал, който така и не бил заснет.

"Антъни е блестящ сценарист и писател, решихме, че ще е интересно какво ще направи с този материал", каза по повода племенницата на Иън Флеминг Джеси Гримънд. 

Новата книга под заглавие "Убийство на колела" ще излезе на 8 септември 2015 г. от издателствата Orion и HarperCollins. В нея Джеймс Бонд отново ще разобличи "руската следа" в мръсната война срещу Нейно Величество Елизабет II. Действието на романа ще се развива най-вече около автомобилно състезание на немската писта Нюрбургринг през 50-те години на миналия век, а сюжетът е построен върху случката как КГБ организира авария с колата на знаменития британски състезател Стърлинг Мос, съобщава БиБиСи.

59-годишният Антъни Хоровиц пък казва, че героят 007 на Флеминг е оказал "силно влияние" върху собствения му живот и той с радост приел предложението на наследниците на писателя.

Трябва да отбележим, че състезателят Стърлинг Мос е напълно реална личност, но в действителност на пистата Нюрбургринг през 1956 г. той не е преживявал никакви аварии и покушения. Нещо повече - в гонката на 1000 километра Мос извоювал най-гръмката победа в кариерата си