Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с повдигнато обвинение за шпионаж, а ДАНС е издала забрана за срок от 10 години за влизане в България на руския генерал Леонид Решенитков. Това обяви на специален брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. 

Обвинението срещу Малинов е по чл. 105, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: 

"Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."

Николай Малинов е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. и има забрана да напуска страната. 

По думите на главния прокурор държавното обвинение и ДАНС са започнали разследване за пране на пари и трансфер на финансови средства, с които две неправителствени организации в Русия са осъществявали влияние върху българския политически и обществен живот. Сотир Цацаров посочи, че става дума за Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (организацията се ръководeше до 2017 г. от пенсионирания генерал от руското разузнаване Решетников, бел ред.). В процеса на разследването, в което е участвало и финансовото контраразунаване, службите са стигнали до Николай Малинов.

Според Иван Гешев Малинов осъществява състава на члена за шпионаж защото:

"Се е поставил в услуга на две организации, за да им служи като шпионин, като не е извършил престъплението по чл. 104." т.е не е събирал и предоставял на чужда държава или на  представляваща държавна тайна".

Той е приел "срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации", смятат още обвинителите.

Заплащането идвало както за Малинов и притежаваните от него търговски дружества, така и за "финансиране на различни мероприятия с въздействие върху българската политика". 

При вчерашните обиски е открита докладна записка на руски език относно „необходимата геополитическа преориентация на България" или "това, което ние наричаме "Проект "България".

Тя съдържала обзор каква е ситуацията и какви мерки трябва да бъдат взети да се промени насочеността от Западния свят към Руската федерация.

Целта е „геополитическа преориентация на България на основата на Православието и славянската култура и традиция".

Малинов е описал 5 основни направления:

- дейност на неправителствения сектор

- създаване и поддържане на интернет сайтове 

- създаване на собствен тв канал.

- създаване на влиятелен аналитичен център

- създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в масова електорална сила.

Следвало също така да се въздейства върху политическия живот у нас „не явно, а по таен начин“.

За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с руския олигарх Константин Малофеев, както и с Леонид Решетников.

В цялата схема бил намесен и Цветан Василев, който предлагал за продан „активи на КТБ Груп - предприятия, създаващи около 9 % от БВП на България“.

Малинов, Решетников, Малофеев и Цветан Василев

Били са документирани срещи между Малинов, Константин Малофеев  и Цветан Василев.

Движение "Русофили" и особено неговият председател Николай Малинов и бивш депутат от БСП (напуска соцпартията през 2015 г., защото не била достатъчно русофилски настроена) се смятат за топлата връзка с ген. Леонид Решетников, бивш шеф на информационно-аналитичното управление на външното разузнаване на Русия, и руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна, но в България е по-познат с връзките си с бившия банкер Цветан Василев.

Името на Решетников особено нашумя около президентските избори в България и ролята му около лансирането на кандидатурата на сегашния държавен глава Румен Радев. Преди време генералът предизвика политически скандал в България, когато се завъртя интригата, че на среща с Корнелия Нинова той е препоръчал на БСП да издигне за президент Радев - нещо, което Нинова твърдо отрече.

През 2015 година Малинов и Малофеев искаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев обяви, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказа "брилянтно бъдеще" за русофилите.

На последните парламентарни избори през 2017 г. Малинов се кандидатира за депутат от листата на "Обединени патриоти".

И малко "патриотичност" от Гешев

Заместник главният прокурор и единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев използва случая да дръпне и нещо като кратка предизборна реч, в която успя да обясни какъв голям патриот е той самият.

Само по съвпадение денят, в който той и прокуратурата поведоха войната срещу руските шпиони има протест срещу неговата кандидатура, който е организиран от "Правосъдие за всеки".

"За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да бъде дали обичаш страната си или не я обичаш. Дали си българофил или българофоб? Аз и тези, които стоим пред вас не мразим никого и нищо. Ние обичаме родината си България, защитаваме българския национален интерес и спазваме българските закони", заяви Гешев.

По-рано пред БНР Атанас Атанасов, бивш ръководител на Националната служба "Сигурност" и съпредседател на "Демократична България",  коментира, че "става въпрос за предизборни маневри на двама души – (Бойко) Борисов и (Иван) Гешев".

"Тази история е абсолютен кьорфишек. Борбата е за сърцата и умовете на определен кръг хора и то особено на евроатлантически ориентираните на предстоящите избори да подкрепят Борисов", смята Атанасов.