Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че българските институции са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарии.

Това е заявил президентът Румен Радев в отговор на въпрос за обявеното от прокуратурата и МВР разследване и обвинение в шпионаж на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, съобщава "Фокус". Държавният глава днес е в Пловдив за откриването на четвърта пещ в Стъкларския завод в града под тепетата. 

На въпрос дали вижда удар срещу себе си, защото в хода на разследването е бил разпитван и социологът Живко Георгиев - част от Стратегическия съвет на държавния глава, Радев заявява, че здравият разум напуска българското политическо пространство.

"Тази теза е толкова абсурдна и нелепа, че човек даже не може да я коментира. Аз съм избран от 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора", допълва Радев.

Радев допуска, че властта си търси враг от безсилие за справяне със стратегически за европейското ни развитие приоритети - влизане в Шенген, в Еврозоната, мониторинговия механизъм и т. н. 

Очаквайте подробности