Софийският районен съд е отменил дисциплинарното наказание „предупреждение за уволнение“ на журналистката от БНТ Валя Ахчиева, научи Клуб Z. Наказанието й беше наложено от бившия генерален директор на обществената телевизия Константин Каменаров в края на февруари тази година, след което беше свалено от ефир нейното предаване „Открито“.

Освен това БНТ трябва да плати на Ахчиева 360 лв. за хонорар на адвоката й и други 80 лв. разноски по делото за държавна такса. 

В началото на тази година самата Валя Ахчиева, която е на длъжност изпълнителен продуцент в дирекция „Информация“ обяви, че наложеното й наказание е нeзaĸoнocъбpaзнo и тpябвa дa бъдe oтмeнeнo. Според нея тo e нaлoжeнo бeз пpичинa и e cвъpзaнo c пocлeднoто й жypналиcтичecĸo paзcлeдвaнe зa нeзaĸoнeн бeтoнoв цeнтъp в c. Яблaнoвo, Cливeнcĸa oблacт. То трябвало да бъде излъчeнo нa 27 янyapи, нo e cвaлeнo oт eфиp пo вpeмe нa мoнтaжa, в дeня в ĸoйтo Упpaвитeлния cъвeт нa БHT е решило дa cвaли и пpeдaвaнeтo „Oтĸpитo“ oт пpoгpaмнaтa cxeмa. 

Формален повод за нейното наказание се оказа разход от 960 лв. с включен ДДС за лабораторно изследване на качеството на бетона, който се произвежда във въпросния бетонов център в с. Ябланово.

На първото заседание по делото през юни Ахчиева обясни, че не е нaпpaвилa paзxoд на телевизията, зaщoтo лaбopaтopиятa пoиcĸaла дa нaпpaви eĸcпepтизaтa зa БHT бeзвъзмeзнo, тъй ĸaтo тeмaтa имa изĸлючитeлнa oбщecтвeнa знaчимocт.

В хода на делото Софийският районен съд е изслушал управителя на „Независима строителна лаборатория Инфраструктура“ ЕООД, който е потвърдил, че възложеното от Ахчиева изследване, е било безвъзмездно. Изпълнителят обаче не уведомил своевременно управителя и лицата от финансовия отдел за това, че за изследването няма да се плаща, и затова била издадена фактура.

От представените от ответника доказателства не се установява ищецът /ръководството на БНТ, бел. ред./ да е договорил извършването на услугата срещу заплащане на възнаграждение от 960 лв.

Така или иначе, свалянето от ефир на Валя Ахчиева доде повод за много коментари за случващото се в БНТ.

Сега СРС намира за доказано по категоричен начин обстоятелството, че Ахчиева е договорила безвъзмездно извършването на лабораторните изследвания. Не вижда основание тя да бъде наказана заради нарушаване на трудовата дисциплина. И намира дисцпилинарното наказание „предупреждение за уволнение“ за незаконно.  

Решението на съда подлежи на обжалване.