Арестите се използват в предизборна кампания - Борисов е готов на всичко за властта, но се минаха граници.

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира акциите на прокуратурата и ДАНС, в които бяха разпитвани членове на Национално движение "Русофили" по подозрение в шпионаж.

Вчера секретарят на движението и бивш главен редактор на "Дума" Юрий Борисов беше задържан, разпитван и после освободен, имаше и обиск в дома му. Сред разпитваните беше и проф. Ваня Добрева.

Днес от прокуратурата обявиха, че повдигат обвинение само на председателя на "Русофили" Николай Малинов за предателство и шпионаж, по-късно той беше пуснат под гаранция срещу 50 хил. лв., а руският генерал Леонид Решетников получи забрана да влиза в България за срок от 10 години.

"Това се прави в момента, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и за да се използва случаят в предизборната кампания. Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена, премиерът Борисов е готов на всичко, но вчера се минаха граници. Провокира се разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяване на страх и насъскване едни срещу други", коментира Нинова днес.

Така се отнемала свободата, продължи тя.

"Докато по този начин ни разделя и противопоставя, ни отнема най-ценното право - свободата: да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани... Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели: водене с белезници, страх, разпити и т. н.", каза още соцлидерката.

Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева било провокация, по думите на Нинова.

"Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници“, подчерта Нинова. „Оценяваме случилото се като провокация срещу правото на свободно сдружаване", допълни тя.

Нинова обаче не спомена в защитата си бившия член на БСП Николай Малинов.

Тя беше и по-предпазлива относно Решетников, с когото беше една от главните участнички в сюжет през 2016 г. около президентските избори в България.

След като беше избран Румен Радев за президент, Решетников си спомни, че неговата кандидатура му е била представена от Нинова в края на август и съгласувана с руския генерал. Нинова тогава отрече и обвини в лъжа Решетников. Според него тя изопачавала фактите.

Попитана днес как ще коментира забраната на Решетников да влиза в България, Нинова отговори, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание.

"Не се месим в тяхната работа", допълни соцлидерката.