Като признание за България и за свършеното в ресор цифровизация до момента определи еврокомисарката ни Мария Габриел новият ресор в Европейската комисия иновации и младеж.

Габриел говори пред журналисти пред сградата на Комисията, малко след обявяването на новия състав на ЕК. Между 30 септември и 8 октомври предстои изслушването на новия екип в комисиите на Европейския парламент.

Като един от основните си бъдещи ангажименти българската еврокомисарка изтъкна управлението на програма "Хоризонт Европа", чийто бюджет е предвиден да възлиза на над 100 милиарда евро. Целта на програмата е подпомагане на научни изследвания и иновации. Мария Габриел посочи и в пъти по-големия бюджет по програма "Еразъм" - увеличен от 15 милиарда евро на 45 милиарда.

Новите технологии ще бъдат впрегнати в борбата с рака, както и в помощ на малките и средни предприятия, които по думите на Габриел трудно се справят с цифровизацията. Комисарката изтъкна и че няма никакви притеснения относно бъдещото си изслушване в ЕП.

На практика Габриел запазва голяма част от сегашното си портфолио и получава разширение към него. Малко преди официалното обявяване на състава на новата ЕК се спекулираше, че България ще получи образование. Тогава Борисов отново коментира - че ресорът ще е три пъти по-голям и ще управлява в пъти повече финансови средства.

Коментарите в България

„Аз мисля, че „Иновация и младеж“ е значим ресор. Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат в себе си и колко ще разпределят. Не е това въпросът. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това е залегнало във всички европейски стратегически документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие в работата с младежта на Европа. Там е бъдещето и очаквам България да има активна роля в този ресор“, коментира президентът Румен Радев.

Очаквано от ГЕРБ изразиха задоволство от новия ресор на Мария Габриел.

"Тези приоритетни области, които са приоритетни и за Европа, бяха оценени по подобаващ начин и България получава възможността български еврокомисар да работи в следващите пет години върху тях. Образованието и науката са основен приоритет на управленската програма на българското правителство", коментира на пресконференция депутат от ГЕРб Тома Биков.

Според БСП новият ресор на Мария Габриел е по-слаб в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи.

"Започнаха предложенията към българската страна с един много по-важен ресор. Този на върховния представител по външна политика и сигурност, което премиерът отхвърли, тъй като този ресор не разпределял средства. След това се заговори за ресор "Земеделие". Знаете, че земеделието е ключова политика в общите политики на ЕС. Аргументът на министър-председателят беше, че средствата там са предварително разпределени, и този ресор не представлява интерес за нас. Всички европейски средства в рамките на съюза следват много ясни правила за разпределения. Не се раздават от джипове от служебни пътувания", коментира зам.- шефката на БСП Деница Златева.