Безработицата във Великобритания се е понижила до 3,8 процента в края на юли спрямо 3,9 процента в края на юни, съобщи днес Националната статистическа служба, цитирана от Франс прес. Това е най-ниското равнище от 45 години въпреки кризата около Брекзит.

Безработицата е намаляла и на годишна основа, сравнена с 4-те процента в края на юли 2018 година. Средната безработица в ЕС през юли т.г. беше 6,3 процента.

Равнището на заетост (броят на хората, които имат работа, спрямо населението в трудоспособна възраст - бел. АФП) е бил 76,1 процента в края на юли. Това е увеличение на годишна основа и е исторически рекорд.

Вчера и брутният вътрешен продукт на страната за юли се открои с увеличение от 0,3 процента, което наред с намалялото равнище на безработицата изненада приятно икономистите.

Докладът на Националната статистическа служба на Великобритания отчита също растеж на годишна основа на седмичните възнаграждения във Великобритания с 4 процента (включително бонусите) и с 3,8 процента без бонусите.

Надниците, включващи бонусите, нарастват с най-бърз темп от 2008 година, уточнява Асошиейтед прес.

Статистическата служба твърди, че "британският трудов пазар продължава да показва увеличение на създадените работни места, но с по-слабо равнище спрямо предходните месеци".

Според икономиста Павел Адрян от специализирания сайт за заетост "Индийд" това означава, че "бумът на заетостта във Великобритания се отдалечава".

Той обаче добави, че както равнището на заетост, така и равнището на безработица устояват, което е добро представяне в контекста на икономика в застой и работодатели, които се страхуват да рискуват и проявяват все по-малко желание да наемат нови служители.

БТА и екип на Клуб Z