ГЕРБ призова партии, политици и „някои институции“ да се въздържат от коментари върху разследването на българските служби по отношение на лица, които са действали в ущърб на българския национален интерес.

На извънредния брифинг в централата на партията учадстваха двете „остриета“ на ГЕРБ Тома Биков и Спас Гърневски.

„По един или друг начин са застрашили националната сигурност. Моето лично впечатление в такива ситуации, е че обикновено в нашите служби в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партньорски служби", коментира Тома Биков. 

Според депутата на ГЕРБ става въпрос за разследване на конкретни лица, не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея.

По думите му в подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства.  И затова според него реакциите на някои от политиците, от партиите, дори и на някои от институциите са невъздържани, при положение, че те самите не знаят за какво става въпрос.

„Работата на службите е да пазят националния интерес и сигурност и ние трябва да им се доверим в такива ситуации, които не се случват всеки ден", посочи още той. 

И беше категоричен, че действията на службите нямат общо с местните избори. 

„Абсолютно сигурни сме, че няма нищо общо със сегашните избори, с предишните или с по-предишните. Работа на службите е да направят това, което са направили, и ние като общество и най-вече като политици би трябвало поне по тази тема да имаме съгласие", коментира още Биков.