"Такова долно поведение на една пропаганда машина показва, че аз и "Демократична България" сме на правилен път. Явно притесняваме някого изключително много, за да стигнат до такава низост.

Пропагандната машина си позволява това с цел да ме откажат. Това няма да стане. Направили са си крива сметка"

Така арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София, коментира пред бТВ безпрецедентната атака срещу него чрез приятелката му от последните дни. Случаят предизвика масово възмущение на медии и журналисти, осъждане от страна на политици, реакция от бранша на пиарите и от президентската институция.

Игнатов повтори позицията, изразена преди това в социалните мрежи, че "стоя до моето момиче и я обичам", благодари няколко пъти и за обществената подкрепа, която е получил. Разказа, че приятелката му е била обект на изнудване от бивш неин партньор, след като тя е прекратила връзката. Още през 2011 г. е подаден сигнал за това срещу въпросния мъж, придружен от флашка с кадри, станали инструмент за изнудването.

"Започнато е следствие, което не е довело до нищо. Тя не е получила дори съобщение от МВР", обясни Игнатов какво се е случило с въпросния сигнал. 

В отговор на думите на вътрешния министър Младен Маринов, че "няма сигнал" - иначе МВР ще провери какво се е случило с разследването за изнудване, кандидат-кметът обясни, че цял екип от юристи работи по изготвянето на сигналите до компетентните инстиуции по случая.

Арх. Игнатов отново заяви, че няма да се откаже от кметската битка, а вече дължи тази битка на "всички, засегнати от несправедливост", но и на момичето до себе си.

Мотивацията си да се кандидатира за кмет на София обясни с това, че му е омръзнало от нещата, които вижда в града, в който живее. Преразход на средства, ремонти на ремонтите, непрозрачно управление, опасна среда, мръсен въздух, започна да изброява Игнатов и допълни: 

"В Столичната община липсва скорост, всичко се влачи с много бавни темпове, работи се по стари начини. В съвременния свят има нужда от скорост. С моя характер и опит мога да движа нещата много по-бързо", заяви Игнатов.

И цитира управленската си програма в частта "Дигитална столица", която предвижда дигитализация и на всички дейности в рамките на общинската администрация, и това всеки софиянец да има електронна идентичност, чрез която дистанционно да може да свърши всичко, за което му е нужна столичната администрация. Дигитализацията ще доведе и до прозрачност, а оттам - до борба с корупцията:

"Корупцията е много голям проблем, но тази система дава прозрачност. В дигиталното си приложение всеки софиянец ще може да види всичко - от това какви данъци дължи, как да ги плати, как върви записването за детска градина, до това - кой, кога, каква обществена поръчка е обявил или сключил. "

По думите на архитекта и със стила на управление "ремонт на ремонта" може да се приключи бързо - достатъчно е да се въведе общ стандарт за това как трябва да се изграждат инфраструктура и проекти в София, търговете да се обявяват на база общия стандарт, а след това изпълнението да има професионален и ефективен контрол.

"Няма как контролът да е възможен в частен проект, а да не може да го прави общината. Трябват само принципи, характер и да не се обслужват интереси", заяви още Игнатов. 

По думите му един от основните му приоритети, а и приоритет за гражданите на София, са политиките, които да доведат до по-чист въздух. За това Игнатов и екипа му също са разработили подробна програма от мерки, сред които е и пълна оптимизация на транспортната мрежа на столицата.