Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Чарли Къпърман за изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност, на мястото на уволнения по-рано днес Джон Болтън, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

 

 

 

 

"Информирах Джон Болтън снощи, че неговите услуги повече не са нужни на Белия дом. Бях силно несъгласен с много от неговите предложения, както бяха и други в Администрацията и следователно помолих Джон за оставката му, която ми беше дадена тази сутрин. Благодаря много за неговата служба. Ще номинирам съветник по националната сигурност другата седмица", написа по-рано Тръмп в Туитър.

Къпърман, който е заемал ръководни постове в корпорациите "Боинг" и "Локхийд Мартин", досега беше заместник на Болтън.

Коментирайки уволняването на Болтън, заместник-прессекретарят на президента Хоган Гидли заяви, че неговите "приоритети и политиката, към която се придържаше, не съответстваха на вижданията на президента".

Малко след туита на Тръмп неговият министър на финансите Стив Мнучин обяви, че президентът на САЩ е готов да се срещне без предварителни условия с иранския си колега Хасан Рохани на предстоящата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. 

Мнучин говори на съвместна пресконференция във Вашингтон с държавния секретар Майк Помпейо, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Президентът ясно заяви, че е готов на среща без предварителни условия, но ние продължаваме кампанията на максимален натиск" спрямо Иран, заяви Мнучин.

Болтън беше привърженик на твърдия курс на САЩ спрямо режими като Иран и Венецуела. Изтеглянето на САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма вкара САЩ в противоречие с европейските им съюзници, които се опитван да спасят ядрената сделка.