Само в руското посолство в София има около 68 шпиони, а извън него са неколкостотин и техните имена се знаят. Такава статистика направи Соломон Паси, бивш външен министър и президент на Атлантическия клуб. 

"Имахме великолепната възможност по повод отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, но не го направихме”, заяви той пред бТВ в коментар по случая с обвинения в шпионаж председател на национално движение „Русофили” Николай Малинов.

 

„Аз имам много по-високо мнение за руското разузнаване. То едва ли може да наеме шпиони, които да дойдат в bTV да обясняват, че не са шпиони”, допълни той.

Според него в България няма русофили.

„Дали си русофил или не се разбира от това къде си пратил детето си да учи. Ако си го пратил в Париж или Лондон, не си русофил. Ако си го пратил в Русия - си. Справка сочи, че в Русия има неколкостотин деца, които учат там. В цяла Европа са няколко десетки хиляди”, обясни той.

По думите му в момента най-голямата опасност за Запада е руската пропаганда, която е много по-ефективна, мащабна и агресивна, отколкото когато и да било досега.

„Руската пропаганда атакува умовете и сърцата на младите хора”, допълни Соломон Паси.

За българския еврокомисар

Соломон Паси изрази доволство от реосора "Иновации и младеж", който получи кандидатът за български еврокомисар Мария Габриел. 

"Тя ръководи ресор с бюджет 140 млрд. евро", подчерта Паси.

По думите му той ще управлява и иновациите в "Програма 2020", също  програми за младежите.

"Аз не знам дали тя го е осъзнала още, но Мария Габриел ще ръководи онова, което Умберто Еко нарече "сексуалната революция, която ще помете Европа", разказа Паси.

И обясни, че става дума за студентската програма "Еразъм", по която към момента близо 9 млн. студенти са обиколили света и са родили 1 млн. бебета. А тези 1 млн. бебета са първите истински европейци. По думите му в следващия програмен период сумата по програмата ще бъде увеличена до 30 млрд. лева.

На финала Паси призова в "Еразъм" да бъдат включени и таксиджии, и аграрни работници, и пенсионери, защото "аграрната революция не бива да подминава никого".