Квалификацията „шпионин” е обидна за мен в личен план. Това обяви председателят на движение „Русофили” Николай Малинов в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Вчера прокуратурата го обвини, че е изнасял информация за две руски организации срещу заплащане, които целели тайно проникване на руски интереси на територията на България.

В изказването на държавното обвинение бяха замесени имената и на Леонид Решетников, соченият за олигарх Константин Малофеев, банкерът Цветан Василев и оръжейният предприемач Емилиян Гебрев.

Малинов заяви, че се познава с Константин Малофеев от няколко години.

„Ние сме единомишленици, по еднакъв начин разбираме как да се структурира нашият свят - ние се борим за традиционни ценности и многополюсен свят”, каза председателят на движение „Русофили” и допълни, че той лично не е получавал пари от руския бизнесмен.

Той обясни, че разследващите са дошли в дома му в 7 ч. сутринта в понеделник и се преобърнали къщата му.

„Аз съм притеснен за моите съратница и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого”, каза още Малинов.

По думите му такива обвинения са повдигани за последно в страната ни през 1978 г.

„Следвайки своята кауза и убеждения, аз напуснах БСП. Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш намерение да е подсъдно. Защо съм имал намерение да направя комплект от телевизии - идеята ми беше политематична и детска телевизия - аз се занимавам с телевизия от 20 години”, посочи бившият политик.

Малинов посочи, че винаги е обявявал публично каузите, които подкрепя.

„Това, че съм следял сделките, свързани с Цветан Василев - ами, да! Следя ги - тези, които купиха предприятията му - те трябва да бъдат преследвани. За намерение ли ме предледват?", коментира председателят на движение "Русофили".

Той призна, че е запознал банкера Цветан Василев с Константин Малофеев:

„Това лошо ли е? Какви са техните отношения - не знам и не ме интересува. Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си - помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия.”

Председателят на движение „Русофили” допълни, че се чувства обиден от поведението на Василев, защото общите им проекти пропаднали, след като банкерът се е отметнал.

„Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Една чистачка не можех там да назнача, аз се отказах от проекта заради Цветан Василев”, обясни Малинов.

По думите на бившия политик, той се познава с Делян Пеевски, а с Цветан Василев го е запознал Сергей Станишев: 

„Делян Пеевски и Цветан Василев имаха кабинети един до друг - той му беше дясната ръка.”

„Емилян Гебрев не го познавам по никакъв начин - прокуратурата трябва да докаже своите обвивния и аз мисля, че тя няма да се справи с тази задача. С Леонид Решетников сме големи приятели, познаваме се от 1995 г. Проф. Станилов ме е запознал с него”, каза Малинов.

Председателят на движение „Русофили” допълни, че не е организирал срещи между него и български политици.

„Български политици, когато са искали връзка с него - съм давал телефона и да се оправят. Венци Стефанов ми иска телефона и направиха среща с Корнелия Нинова. Аз за тази среща не знаех, а ми я приписаха на мен. Според мен, на тази среща е обсъждан кандидатът на БСП за президент”, коментира той.