С кратко, но много показателно изявление по т.нар. шпионски скандал с движение "Русофили" излезе днес посолството на Съединените американски щати у нас.

От дипломатическата мисия обявиха чрез профила си във фейсбук, че приветстват действията на българската държава да "защити суверинитета си от злонамерено влияние". И съобщават, че са запознати с разследването на властите у нас.

"Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние", се казва в краткото съобщение.

Както е известно, случайно или не, на 9 септември бе арестуван председателят на русофилското движение у нас Николай Малинов. За кратко в ареста се озова и Юрий Борисов, секретар на "Русофили". На разпити бяха извикани и членове на организацията.

Най-общо обвинението е, че Малинов се е поставил в служба на чужда държава (Русия), за да й служи като шпионин.

По думите на главния прокурор държавното обвинение и ДАНС са започнали разследване за пране на пари и трансфер на финансови средства, с които две неправителствени организации в Русия са осъществявали влияние върху българския политически и обществен живот.

Сотир Цацаров посочи, че става дума за Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (организацията се ръководeше до 2017 г. от пенсионирания генерал от руското разузнаване Леонид Решетников, бел. ред.). В процеса на разследването, в което е участвало и финансовото контраразунаване, службите са стигнали до Николай Малинов.

При обиските в дома на Малинов е открита докладна записка на руски език относно "необходимата геополитическа преориентация на България" или "това, което ние наричаме "Проект "България".

ДАНС издаде забрана за Решетников да влиза в България в срок от 10 години.