"Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи на база следствието, което тече. Нещо повече, ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали във форума на "Копринка".

Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес по повод разследването за шпионаж в полза на Русия срещу председателя на НД "Русофили" Николай Малинов и наложената 10-годишна забрана на руския пенсиониран генерал от КГБ Леонид Решетников да влиза в България.

Малинов бе арестуван на 9 септември, а вчера бе пуснат под гаранция от 50 000 лв. 

 

Случаят накара премиера да се впусне и в коментар за геополитическата ориентация на България и отношенията с Русия: 

"Едни обичат Америка, други - Русия, трети - Европа. Нашата геополитическа ориентация, подкрепена от всички партии, преди ГЕРБ да го има, само ВМРО май го я имало тогава, сме приели пътя ЕС-НАТО."

"Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето външно министерство коментира."

След това някак направи връзка с подписването на договор със САЩ за купуване на нови изтребители F-16 за военната авиация. Инвестиционният проект за превъоръжаване на военновъздушните сили всъщност се забави с години - процесът започна преди около десетилетие. Ето и изречението по този повод:

"Ако знаех, че купуването на най-добрия самолет ще предизвика такава злоба, сигурно изобщо нямаше да се занимавам", заяви още Борисов.

За Мария Габриел и иновативните мозъци

Премиерът използва началото на заседанието на Министерския съвет, за да коментира "на живо" и ресора "Иновации и младеж" на еврокомисаря ни Мария Габриел. Ден по-рано той сподели позицията си писмено във фейсбук, а днес каза:

"Опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. За съжаление политическите ни опоненти направиха коментари, които, ако имаха малко опит, нямаше да направят."

"Образование и иновации е първа точка в програмата на правителството. Първа точка е за опозицията, първа е и за президентството. България беше оценена като държава, която винаги е имала добро образование, култура, спорт и най-иновативни мозъци от типа на Джон Атанасов. Именно затова на България беше даден ресор, който е първа точка в Европа, а именно – да се даде бъдеще на младите хора", коментира Бойко Борисов.

И декларира, че новият ресор "дава огромна възможност". После добави:

"Ние можехме да вземем външния министър на Европа да е наш, но разликата с председател на МВФ е милиарди долари", заяви Борисов, визирайки това, че Кристалина Георгиева - досега директор на Световната банка, е единствената номинация за поста начело на Международния валутен фонд.

"Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин"

Министър-председателят не пропусна да изтъкне и постиженията на управлението си пред камерите, които бяха в Министерския съвет за протоколни кадри - като преди всяко заседание. По думите на Борисов няма нито едно перо или направление, по което работят министрите от този кабинет, да е по-слабо от предишни години:

„Всяка година вдигаме доходите с минимум 10%, превъоръжаваме армията, МВР разкрива всички убийства, направи се много за образователната инфраструктура, видяхте как е станала НСА, борбата с контрабандата, корупцията. И във всяка една сфера.

БВП никога тази държава не е имала по-голям. Най-голямата компания в Европа ни остави да спорим с Турция и съревнованието още не е приключило.

Отесняха магистралите. Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин.“