"Това не е преследване за идеи. Защото, когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени към националната сигурност на България - това е престъпление. Това не е опит за разделение на русофили и русофоби. Не става дума за това на чии чужди интереси служиш, а за това, че увреждаш българските национални интереси."

Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира днес от парламентарната трибуна т. нар. Шпионски скандал, при който бе арестуван председателят на Движение "Русофили" Николай Малинов. Малинов е обвинен в шпионаж, но не и в пране на пари - данни за каквото от държавното обвинение намекват, че имат.

Изказването си Цацаров направи, след като бе повикан в Народното събрание за изслушване.

Преди него пародия на изслушване имаше и на шефа на ДАНС и на министъра на вътрешните работи и то скара депутатите. Димитър Георгиев и Младен Маринов бяха привикани в Народното събрание по предложение на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

То бе мотивирано с "големия обществен интерес" по случая. "Изслушване" обаче така и не се случи. А по-скоро общо 5-минутни монолози, което принуди левицата да възрази, че идването на Георгиев и Маринов в парламента е било "посещение", а не "изслушване". Оказа се, нямало разрешение от наблюдаващия прокурор.

Със същото оправдание в последствие и главният прокурор отказа на депутатите повече информация по разследването. Реши обаче да направи уточнения относно начина, по който този арест се интерпретира в общественото пространство - а именно, че е насочено срещу руската държава и е инструмент в кампанията за местния вот този октомври.

"Не мога да се съглася с твърденията, че това е политическа акция, свързана с предстоящите избори", заяви Цацаров.

И допълни:

"Още нещо: 9-и, 10-и - такова е наказателното производство".

Последното бе по повод на това, че арестите в "Русофили" бяха извършени на знаковата дата 9 септември и това също е част от интерпретациите на политици и общественици по казуса.

"И още нещо: това не е атака срещу "Русофили". Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение", подчерта Цацаров

На критиките, че прокуратурата не разполага с неоспорими факти за вина на Малинов, Цацаров посочи, че такива факти се предоставят пред съда и държавното обвинение разполага с тях.
На финала Цацаров обяви, че 10-годишна забрана за влизане в страната ще бъде наложена и на руския олигарх, свързан с Малинов - Константин Малофеев.
"В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж е лицето Николай Малинов", посочи главният прокурор за връзката Малофеев- Малинов. Такава забрана бе наложена вчера на небезизвестния Леонид Решетников. 

Гости на парламента

Двамата гости преди Цацаров - Георгиев и Маринов, също повториха набързо вече известното от пресконференцията на прокуратурата от вчера, като се мотивираха с това, че нямали право да дават повече информация. И си тръгнаха. Но пък Маринов разказа как "със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задържани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението" на Специализираната прокуратура.

"В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях", допълни Маринов, визирайки разпитваните първоначално като свидетели членове на "Русофили".

Разбира се, от левицата веднага реагираха. Още със старта на пленарното заседание поискаха лично премиерът Бойко Борисов да дойде в залата.

"Трябва да дойде министър-председателят, за да обясни как в правова държава се арестуват български граждани, журналисти, в 7 часа сутринта и се отвеждат с белезници в качеството им на свидетели. Затова призовавам, г-жо председател, отново да поканите министър-председателя да дойде и да информира народните представители за случващото се в държавата", призова депутатът от БСП Георги Свиленски, обръщайки се към парламентарната шефка Цвета Караянчева.

Колегата му Валери Жаблянов пък осмя самото идване на шефа на ДАНС и МВР министъра:

"Предлагам във връзка с днешната практика, куриозното посещение на двамата ръководители - министъра на вътрешните работи и директора на ДАНС, да се разграничат процедурите в Народното събрание и да имаме изслушване и посещение, защото в случая процедурата беше посещение в залата на Народното събрание. Тогава нещата ще си дойдат на мястото. Процедурата изслушване предполага и съдържание в него."

Атакува и Антон Кутев (БСП), също обръщайки се към председателката на Народното събрание:

"Посетилите ни току-що лица - вътрешният министър и председателят на ДАНС - се подиграха. Единият каза, че са задържани 8 лица, а другият каза, че се водят следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А вие сте председател на Народното събрание в република с парламентарно управление."

И Таско Ерменков (БСП) се обърна персонално към Караянчева с обвинението, че е станала "ням свидетел и съучастник на поредната подигравка, която изпълнителната власт направи над законодателната".