Двама френски министри са получили серия писма със смъртни заплахи - лично за тях и за семействата им, съобщиха на уебсайтовете си сп. "Поан" и телевизия БФМ. В два от пликовете дори имало 9-милиметрови куршуми.

Обекти на заплахите са министърът на икономиката и финансите Брюно льо Мер и министърът на бюджета Жералд Дарманен. Льо Мер е получил през август три такива писма, в едното от които анонимният автор се заканва да "направи на пух и прах" дома на семейството му, а в друго - него самия.

В заплахата към Дарманен се казва, че изпратеният патрон е 9-милиметров, но при изпълнението й ще бъде 11,43-милиметров.

Полицията разследва случаите. Преди срещата на Г-7 във френския атлантически курорт Биариц на 24-26 август т.г. жандармерията в близкия град Байон е получила подобно анонимно предупреждение, че домът на семейството на Льо Мер, където живее майка му, в атлантическите Пиренеи "ще бъде направен на пух и прах".

Френското правителство беше с месеци изправено пред серия бурни улични протести, които вече утихнаха и бяха насочени срещу икономическите му реформи.

Сега то е изправено пред трудната задача да реформира скъпата пенсионна система на страната.