Британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" (British Airways) предупреди, че ще е необходимо известно време за нормализиране на изпълнението на разписанието на полетите. Заради двудневната стачка на пилотите в началото на текущата седмица самолети и екипажи не са там, където трябва, а това води до вероятността от нови нарушения, предаде Ройтерс.

През двата дни на стачката авиопревозвачът бе принуден да отмени 1700 полета от и до лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик". Протестът бе обявен от пилотския синдикат БАЛПА (BALPA) по спор за възнагражденията и условията на труд. Профсъюзът иска евентуалното споразумение за възнагражденията да включва клаузи, позволяващи на пилотите да споделят печалбата на компанията.

Естеството на крайно усложнената ни глобална дейност означава, че ще е необходимо известно време да се върнем към изцяло нормализиран график. Въпреки това планираме да изпълним над 90 процента от полетите си днес, посочи авиокомпанията в изявление.

Заради стачката близо половината от флотилията на компанията от над 300 самолета и над 700 пилоти ще започнат деня не там, където трябва.

Освен това над 4000 членове на кабинните екипажи се сблъскват с нарушения в графика на дежурствата и ще трябва да си вземат почивка заради законовите изисквания.

Според оценки на БАЛПА стачката е струвала на авиокомпанията около 40 млн. бр. лири (49 млн. долара) дневно.

Следваща стачка е планирана за 27 септември, съобщава БТА.