БСП - София подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата и издигна Калоян Паргов за водач на листата за общински съветници, предаде агенция "Фокус".

Това реши Софийската градска конференция, която заседава днес. За кандидатурата на Манолова са гласували 142 делегати, от общо 144, 2-ма са се въздържали. Паргов е подкрепен единодушно.

Новината съобщи председателят на партията Корнелия Нинова.

На 15 септември пленум на БСП формално трябва да одобри номинациите на кандидатите за всички общини.

"Основните партийни организации в София бяха номинирали 18 кандидати за кмет на София. 16 от тях до конференцията са си направили самоотводи, така започна изявлението си Нинова. - Днес конференцията разгледа двете останали кандидатури - на архитект Борислав Борисов и на Мая Манолова. Арх. Борисов оттегли своята кандидатура. Конференицията с гласуване реши да подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. При гласуването имаше само двама въздържали се."

"Взехме още едно решение. Тъй като конференцията прие и платформата за управление на София, което за нас е най-важното - политиките. Конференцията упълномощи ИБ на Градската организация и бъдещата листа да се срещнат с кандидата за кмет, да представят нашата платформа, да я обсъдят с нея, да намерят общите точки и политики, зад които ще застанем заедно. Тази среща предстои вероятно другата седмица, за да се стиковат нашите идеи", заяви още Нинова.

На въпрос, ако не се намерят общи точки, дали решението за подкрепа на Манолова ще се промени, Нинова отговори:

"Днес сме решили, няма начин това решение да бъде променяно, просто трябва да се разговаря за политиките, да се намерят общите. Вярвам, че това ще стане и слушайки Мая Манолова какво говори за управлението на София, виждайки нашата платформа - движим се в една посока."