Тимът на САЩ изненадващо отпадна от Световното първенство по баскетбол в Китай още на четвъртфиналите. Вече бившите шампиони бяха победени от Франция със 79:89 в атрактивен мач.

Американците бяха фаворити да станат първенци за трети пореден път след триумфите през 2010-а и 2014 г., въпреки че голяма част от звездите от НБА отказаха да участват на Мондиала в Китай.

Те обаче бяха спрени от вдъхновения отбор на Франция, който в квалификациите за първенството беше победен от България в Ботевград през миналата година.

Двубоят започва равностойно и първата част завърши при равенство 18:18, но във втората четвъртина “петлите” се развихриха и натрупаха преднина от шест точки на почивката.

Французите дръпнаха с 10 т. в началото на третата част, но играчите на Грег Попович отговориха и наваксаха пасива, като дори поведоха със 72:65 в началото на последната четвъртина. След това обаче напълно се сринаха и отбелязаха едва седем точки в заключителните осем минути, докато Франция вкара 24, за да стигне до ценен и впечатляващ успех с 10 т. разлика.

Най-резултатен за победителите ба Еван Фурние с 22 точки (4 тройки), а Руди Гобер се отчете с дабъл-дабъл – 21 т. и 16 борби (7 в атака). Нандо де Коло добави 18, а Франк Нтилкина 11 от пейката. За американците над всички бе Донован Мичъл с 29 т., но никой друг от тима на вкара повече от 11.

Франция се класира за полуфиналите и в петък ще се изправи срещу Аржентина. В другия полуфинал Испания ще играе с Австралия, отборът на която се справи с Чехия (82:70) в последния четвъртфинал. САЩ от своя страна ще играе утре със Сърбия за определяне на местата от пето до осмо.