Похвали и критики заваляха към Урсула фон дер Лайен, веднага след като тя обяви ресорите на своите еврокомисари, пише „Политико“.

Председателката на ЕК чу добри думи по свой адрес заради решимостта си за баланс между двата пола в Комисията и  за ангажимента си към борбата с климатичните промени.

С недоволство обаче бяха посрещнати някои назначения или ресори. Като например „Съхраняването на европейския начин на живот“ - ресора, за който ще отговаря гръцкият еврокомисар Маргаритис Схинас.

„Самата същност на европейския начин на живот е свободата хората да избират собствения си начин на живот, - коментира холандската евродепутатка Софи ин 'т Велд от либералната група „Обновете Европа“ (ОЕ). - Намекът, че европейците имат нужда да бъдат опазени от чужди култури, е гротеска и самото това нещо трябва да бъде отхвърлено.“

На мушката

Притеснения будят и някои от имената в новата Еврокомисия.

Ласло Трочани

Като например това на унгареца Ласло Трочани, който ще отговаря за политиката на съседство и разширяването. Той не е член на управляващата в страната му партия ФИДЕС, но е смятан за лоялен към премиера Виктор Орбан. Трочани бе правосъден министър на Унгария по времето, когато според критиците правителството е правело всичко възможно да подкопае спирачките и балансите.

Унгарските евродепутати социалисти ще направят всичко, за да не стане Ласло Трочани член на ЕК. Товасе казва в писмено изявление на един от тях - Чаба Молнар.

Рована Плумб

Друго скандално име е това на румънската еврокомисарка Рована Плумб, която получи ресора „Транспорт“. Тя се смята за близка на бившия лидер на управляващите в Румъния социалисти Ливиу Драгня. През май той влезе в затвора за осигуряване на фалшиви работни места за партийни служители. 

Румънските евродепутати либерали се зарекоха да гласуват против Плумб поради съмнителната й прозрачност. Те изтъкнаха, че тя неведнъж е заемала позиции срещу ЕС.

Януш Войчеховски

Полският кандидат Януш Войчеховски, който ще отговаря за земеделието, пък е член на управляващата в продината му партия „Право и справедливост“ (ПиС), която редовно влиза в сблъсък с евроинституциите. Отгоре на всичко той е разследван за измами при възстановяването на разходи за пътуване като евродепутат в периода 2004-2014 г.

Силви Гулар

Проблеми има и французойката Силви Гулар, която ще поеме вътрешния пазар в ЕС. Наскоро тя бе разпитана от френската полиция в рамките на разследване за предполагаеми злоупотреби с еврофондове от страна на бившата й партия "Демократично движение".

Други бъдещи еврокомисари пък са критикувани заради дейността им на предишните постове.

Паоло Джентилони

Паоло Джентилони ще отговаря за икономиката в ЕС. Същевременно като премиер на Италия той не можа да вдигне на крака икономиката на собствената си страна. Пък какво остава за Европа?

Маргрете Вестагер

Маргрете Вестагер ще продължи да отговаря за конкуренцията и в бъдещата Комисия, макар и вече на по-висок пост – като изпълнителен зам.-председател. Според критици регламентите на конкуренцията не се променят с необходимата бързина, за да посрещнат предизвикателствата на дигиталния свят – другия ресор на датчанката.

Както се вижда, споровете започнаха веднага след обявяванетона екипа. Интересно ще е какво ще се случи до 23 октомври, когато Европарламентът трябва да одобри новата Комисия.

Процедурата в парламентарните комисии

Всички кандидате ще бъдат изслушани пред ресорните комисии на Европарламента. Изслушванията ще започнат на 30 септември. Евродепутатите имат правото да отхвърлят кандидатури. Правили са го неведнъж в миналото.

Преди да питат кандидатите в комисиите, евродепутатите ще им изпратят и писмени въпроси. Но преди началото на всичко това Комисията по правни въпроси в ЕП трябва да обяви, че нито един от бъдещите еврокомисари не е замесен в конфликт на интереси.

Според правилата на Парламента кандидат-комисарите биват оценявани според тяхната компетентност, ангажимент към Европа и лична независимост.

За да бъде одобрена една кандидатура, се изискват най-малко две трети от гласовете на най-влиятелните евродепутати, или т.нар. координатори от всяка политическа група в комисиите.

Ако един кандидат не получи такова мнозинство, той ще трябва да отговаря на допълнителни въпроси в писмен вид и дори да се яви отново пред съответната комисия.

Ако и тогава няма две трети от гласовете на координаторите, кандидатите ще могат да бъдат одобрени с обикновено мнозинство от пълния състав на комисиите.