Изпълнителната комисия на ГЕРБ одобри тази вечер кандидатите си за кметове на областните градове в страната. В номинациите почти няма изненади, с изключение на Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Хасково и Ямбол, където управляващата партия е решила да номинира нови лица - предимно сегашните областни управители. 

В Пазарджик за кметското място ще се бори бившият шеф на пожарната Иван Панайотов. През 2015 г. на втори тур кметския пост спечели бившият  председател на сдружението на общините Тодор Попов. 

В Плевен кмет сега е Георг Спартански, избран от листата на Реформаторския блок. ГЕРБ предлага на негово място сегашния областен управител Мирослав Петров. 

В Пловдив ГЕРБ заменя свой кмет със свой губернатор. Както е известно, самият Иван Тотев неотдавна обяви, че няма да се бори за нов мандат. Управляващата партия издига на негово място пак областен управител - Здравко Димитров.

В Русе кмет сега е Пламен Стоилов (ГЕРБ). Сега обаче партията издига Диана Иванова, директор на гимназията по облекло в града. 

Очаквано, в Хасково ГЕРБ не залага на настоящия си кмет Добри Беливанов, с когото пътищата се разминаха отдавна. На негово място партията на Бойко Борисов издига настоящия областен управител Станислав Дечев. 

Последният областен град, в който ГЕРБ сменя кмет, е Ямбол. И там управляващата партия издига областния управител - Димитър Иванов. Кмет сега е Георги Славов, избран от листата на ГЕРБ.

Въпреки че с решаващата подкрепа на ГЕРБ бе променен законът за политическите партии, като така бе позволено юридически лица да финансират формациите на практика безлимитно, сега от управляващата партия заявяват, че ще разчитат на собствената си субсидия за финансиране на предизборната кампания. Няма да се приемат дарения, както и подпомагане от самите кандидат-кметове.

Ето пълния списък с кандидатите за кметове в областните градове:

1. Благоевград – Атанас Камбитов
2. Бургас – Димитър Николов
3. Варна – Иван Портних
4. Велико Търново – Даниел Панов
5. Видин – Огнян Ценков
6. Враца – Калин Каменов
7. Габрово – Таня Христова
8. Добрич – Надежда Петкова
9. Кърджали – Никола Чанев
10.  Кюстендил – Петър Паунов
11.  Ловеч – Корнелия Маринова
12.  Монтана – Златко Живков
13.  Пазарджик – Иван Панайотов
14.  Перник – Вяра Церовска
15.  Плевен – Мирослав Петров
16.  Пловдив – Здравко Димитров
17.  Разград – Валентин Василев
18.  Русе – Диана Иванова
19.  Силистра – Юлиян Найденов
20.  Сливен – Стефан Радев
21.  Смолян – Николай Мелемов
22.  София – Йорданка Фандъкова
23.  Стара Загора – Живко Тодоров
24.  Търговище – Дарин Димитров
25.  Хасково – Станислав Дечев
26.  Шумен – Любомир Христов
27.  Ямбол – Димитър Иванов