Предприемачът от отбранителния бизнес Емилиян Гебрев отрече тази сутрин в интервю за Би Ти Ви да има каквито и да били връзки със заподозрените в шпионския скандал у нас.

Той обаче го свърза с нещо, което описа, като серия опити да му бъде отнета собствеността върху предприятието за експлозиви и боеприпаси "Дунарит".

"С тези хора - господата Решетников, Малофеев и г-н Малинов, нито съм се срещал, нито съм ги виждал", каза той. 

"С г-н Цветан Василев - аз нямам абсолютно никакви отношения с този човек и с КТБ" (фалиралата Корпоративна търговска банка - б.р.), каза Гебрев.

"Какъв ми е смисълът да участвам в шпионаж?... Аз съм един предприемач", добави той.

Прокуратурата повдигна обвинение в държавна измяна на секретаря на движение "Русофили" Николай Малинов въз основа на данни, че е получавал пари от руски организации, за да работи за геополитическо преориентиране на България към Русия, като една от стъпките в тази посока била заводът "Дунарит" да бъде придобит от дружеството на Гебрев ЕМКО.

Бившият руски разузнавач Леонид Решетников и олигархът Константин Малофеев, които според обвинението са били руските връзки на Малинов, получиха забрани да влизат в България за идните 10 години. В делото досега у нас са задържани общо осем заподозрени.

Гебрев каза, че споменатите събития, заради които Малинов е обвинен, съвпадат с времето, когато срещу него е бил извършен опит да бъде отровен, и с времето, когато е заявил интерес да купи "Дунарит" през 2015 г. Той посочи, че тогава не е подозирал, че могат да го обвинят в пране на пари, защото са придобили "Дунарит" през 2005 г. с  предишния собственик - КТБ с мажоритарен акционер укриващият се днес в Сърбия Цветан Василев.

"Аз съм изкупил всички акции на това дружество ("Дунарит" - б.р.), това е фирма, която е била кредитирана от КТБ. Трябвало да знам, че през 2005 г. някаква фирма е купила тази фирма ("Дунарит" - б.р.) с нечисти средства", каза Гебрев. "Това е непрекъснат натиск от 2015 г. до ден днешен."

Предприемачът повтори обвиненията си от февруари т.г. срещу правна фирма на име "Виафот", която по думите му води непрекъсната съдебна война срещу увеличението на капитала на "Дунарит", с което той е  придобил предприятието. Съдът, каза Гебрев, се е произнесъл, че той е краен собственик, но въпреки това продължава да не бъде вписан като такъв в Търговския регистър.

"Определена група хора и определени хора... пречат на вписването на дружеството в Търговския регистър, на увеличението на капитала", каза Гебрев.

Гебрев каза, че никога не е имал сметки в КТБ, нито отношения с тази банка и че само веднъж е разговарял 10 минути с нейния бивш собственик Цветан Василев.