Минимум двойно увеличение на броя общински съветници на БСП в София и формиране на мнозинство в местния парламент.

Такава смела заявка даде в сутрешния блок на бТВ лидерът на столичната организация на социалистите Калоян Паргов. Очаквано вчера вечерта левицата с голямо мнозинство, без нито един "против" и с двама въздържали се реши да подкрепи независимата Мая Манолова за кандидат за кмет. А днес Паргов призна - БСП не би имала никакъв шанс в София, ако издигне партийна кандидатура.

Парадоксалното е, че Манолова получи подкрепа и от"Движение България на гражданите" (ДБГ), която беше част от бившата дясна коалиция Реформаторски блок. Това поставя въпроса за политиките, платформите и приоритетите на кандидат-кметицата - как те ще съчетаят вляво и вдясно.

"За да може да се промени нещо в София, има нужда от консолидация на онази част от обществото, която иска тази промяна. Манолова е точно такава консолидационна фигура", посочи по повода Паргов.

И допълни:

"Тридесет години в София БСП не може да пробие заради нагласите на обществото. Стратегически надпартиен кандидат винаги е бил успешната формула, т.е. не пряко издигнат от БСП, а подкрепен от БСП."

Паргов не посочи еднозначно ще поставя ли левицата някакви условия на Манолова. Посочи само, че предстоят разговори с нея по платформата на левицата за София и даде пример с единомислието на социалистите и бившия омбудсман по казуса с търга за почистване на столицата.

Според него на "Московска" 33 има три основни проблема: липса на прозрачност, липса на експертност и сблъсък между институцията община и гражданите. "Това е кауза за формиране на мнозинство", посочи той. И допълни, че ако Манолова стане кмет, тя "ще разчита на общински съветници, подкрепили платформата й".

"Сега имаме 7 общински съветници (от общо 61, б.р.). Искаме минимум двойно увеличаване на броя им, за да можем да формираме мнозинство. Всички се фокусират върху мажоритарния елемент, а това е най-важното", даде заявка Паргов.