"Дългосрочна инвестиция в персонал". Така изпълнителният директор на "Ботев" (Пловдив) Иван Йотков обясни странната приумица на клубния собственик Георги Самуилов да подложи на детектор на лъжата играчите от мъжкия отбор и треньорите в детско-юношеската школа.

Новината за това намерение на петролния бизнесмен излезе преди няколко дни. Веднага тръгнаха спекулации, че и Самуилов подозира футболисти за уредени мачове. В края на миналия сезон в "Черно море" поставиха на полиграф тима си по подозрение, че е полегнал на ЦСКА-София. Близо половин отбор титуляри тихомълком бяха отстранени.

„Съзнавам, че  по този начин поднесено „детектор на лъжата” звучи пикантно, оттам нататък избухнаха много коментари, заяви Иван Йотков пред "Диема Спорт". - Коректният прочит на тази процедура е, че г-н Самуилов започва действия като инвестиция в персонал. Знаем, че това е много важно и не на последно място е една много скъпа процедура. Това не е моментна извадка, нещо, което се случва в един ден, в определен момент. Това е дългосрочна идея, част от дългосрочна инвестиция в персонала.”

Твърдеше се, че тестът е доброволен и не е ясно какво ще се случи с хората, отказали да се подложат. Оказва се, че не е доброволен.

„Искам да подчертая, че не става дума само за футболистите от мъжкия отбор, отнася се за служителите в администрацията, за служителите в школата, за целия персонал. Не бива да търсим спекулация по темата дали някой се съмнява в нещо. Не!”, добави Йотков.

Директорът твърди, че полиграф се прилагал в големи европейски клубове, а това не е вярно.

„Този начин на работа е сравнително познат и популярен в големите корпорации, включително и в големи европейски отбори. И това е част от процедура, с която се изгражда конкретен профил на всеки, за да се продължи в една целенасочена и специфична работа, която би помогнало мотивационно и психологически. Така че като колектив да извлечем позитивите от този вид специфична дейност, която извършват психолозите”, рече още Йотков.

„Категорично не е насочено срещу никого. Не е провокирано от каквото и да е съмнение. Това е една добра практика и добра инвестиция в персонала, която г-н Самуилов предприема и в едно от дружествата си, в които има мажоритарно участие”, завърши Иван Йотков.

Георги Самуилов придоби "Ботев" за един лев през миналата година. Той обеща, че ще довърши строежа на стадион "Христо Ботев", замразен преди пет лета при абдикацията на Цветан Василев. 

Наскоро дейността бе подновена, като на Колежа дойде и премиерът Бойко Борисов - той обеща подкрепа от страна на държавата "на края".