"Ние отдавна сме в Шенген с всичко, което правим. Пазим външната граница." 

Така премиерът Бойко Борисов започна отговора си на въпрос дали позицията на правителството, че иска България да стане част от Шенгенското пространство - обстоятелство, записано и в управленската програма, е променена. Поводът за питането е изявление на Борисов, направено в Германия неотдавна, че дори да беше в опозиция, нямало да настоява за Шенген заради риск от навлизане на мигранти. 

Премиерът разказа какво е имал предвид с въпросното изявление: 

"Бях поканен като специален гост в Бундестага. Колко са българите, които са канени като специални гости...? И депутатите в хор: Ние ви подкрепяме за Шенген.

Аз им казах: Колеги, омръзна ми да ни говорите за подкрепа. Ние отдавна сме в Шенген с всичко, което правим, пазим външната граница. Вие имате проблем с Шенген. Той Шенген го няма във вида, в който е. Между Германия и Австрия вече има граница.

Затова стига сте ни казвали, че ни подкрепяте. Като ни подкрепяте - приемете ни."

Борисов заяви, че единствената придобивка за българите от Шенген ще е, че няма да си показват личната карта, а европейските граници. Все пак отново обясни за риска от влизане на мигранти, припомняйки, че в момента няма никакъв натиск на границата с Турция, но има такъв откъм Гърция.

"Аз не съм казал, че се отказваме от Шенген. Искаме да сме в Шенген. Репутационно... Холандия ни спира за Шенген по една причина - егоистична. Ако България и Румъния са в Шенген - от Егейско море до Холандия няма кой да ги спре", обясни още министър-председателят за мигрантите. 

Премиерът днес присъства на откриването на логистичен център на датската мебелна компания JYSK в икономическата зона София - Божурище. Инвестицията е за 100 млн. евро и се очакват 300 работни места. Премиерът обеща заради инвестициите да се направи нов околовръстен път, който да свързва Божурище и икономическата зона с магистралата съм Сърбия. Новият път ще струва около 50 млн. лв. 

"Скъпо е, но трябва да го направим", обяви министър-председателят и заръча на министрите си да направят бързо отчуждаването на земи и търговете за строителство.

"Дал съм на министрите кратки срокове да започнат процедурите. Веднъж трябва да спасим Божурище, втори път да не изпъдим инвеститорите. Когато имаш такива големи инвестиции, трябва да направим и инфраструктурата", коментира премиерът.

Пред посланика на Дания в България, който също бе на събитието, Борисов обяви, че "толкова много инвеститори идват, че задръстиха пътищата". По думите му, когато е правена икономическата зона в първия му управленски мандат, не е имало никакви инвеститори, а сега "по 100 тира на ден продукция" се изнасяла.

"Асфалтът не се яде. Той създава милиарди инвестиции и хиляди работни места. Надявам се да плащат и добре", заяви Борисов.

По-рано през деня в програмата на премиера имаше и среща с министър-председателя на провинция Долна Австрия Йоаханна Микл-Лайтнер.

"С Йоханна сме от много години приятели, от времето, когато беше вътрешен министър. Била е на нашата граница, която е външна на ЕС. България е държава, която има нула мигранти благодарение на всички мерки, които сме взели, спазвайки всички европейски правила. И тя беше на границата, за да го води с очите си", каза Борисов след срещата. 

"В България има много австрийски инвеститори, огромен стокооборот и голямо приятелство със Себастиан Курц (канцлера на Австрия - б.р.), каза още Борисов.