Трябва да поставим диагноза на ситуацията със здравеопазването в България и да дадем препоръки за решаването на тези въпроси.

Това каза Тони Томпсън, новият представител на Световната банка (СБ) за България, в интервю за "Дневник". Той е в България само от месец и споделя, че  има добро впечалтние от изпълнението на програмите на Световната банка и взаимоотношението ѝ с управляващите.

По думите му той е силно впечатлен от желанието на всички в администрацията да направят нещо добро за страната. Томпсън подчертава, че в момента се водят разговори в областта на енергетиката и заедно с други международни финансови институции ще помогнат с консултации на новосъздадения енергиен борд.

Новият представител на СБ у нас заяви, че в сферата на здравеопазването предизвикателствата са големи навсякъде по света. На въпрос дали банката ще продължава да подкрепя страната ни, въпреки лошото състояние на здравната система у нас и липсата на реформа, Томпсън отговаря, че за България предизвикателствата са същите, както и за много други страни.

"Развитието в това отношение е изключително трудно. Затова важното е човек да е заел позиция, така че когато възникне възможност, да използва тези свои позиции, за да върви напред."

Томпсън сподели, че се надява въпреки липсата на положителни промени в сферата на здравеопазването, постигнатото дотук да бъде поне изходна позиция за по-нататъшни промени. 

"В момента има екип, който се занимава с проучване на предизвикателствата при финансирането на здравната система. Работата на екипа ще е на два етапа – да се постави диагнозата на база на данни, събрани от НСИ, Министерството на здравеопазването и след това тя ще се използва, за да се разбере положението. Обобщението ще бъде предоставено на всички заинтересувани страни, за да могат те да постигнат консенсус. Той ще покаже, че всички разбират ситуацията по един и същ начи.", казва още Томпсън.

 Според представителят на финансовата институция е важно да се знае, че решаването на тези въпроси в една държава става бързо, в други отнема повече време. Той подчертава, че трябва да се види колко време за такова решение е приемливо за България и да се направят политически препоръки.

"Надяваме се, че диалогът в здравеопазването ще върви по този начин", заявява той.